Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det pekar uppåt för samiska turistföretag

/
  • Allt fler turister beger sig till fjällen, det märker särskilt länets samiska turistföretag.Foto: Henrik Flygare

Intresset för naturturism forsätter att öka och det är något som märks bland de samiska turismföretagen i länet. Allt fler söker sig till fjällen för fiske, vandring och rekreation.

Annons

Många svenskar semestrar i Sverige och den låga kronan lockar många utländska besökare. Turismen är en näringsgren som väntas slå rekord, trots eller kanske tack vare lågkonjunkturen. Fler människor söker nya upplevelser på semestern i stället för att bara lapa sol.

– Naturturismen är på frammarsch, det är en trend som ökar, säger Lasse Albertsson som är turistansvarig på Anariset.

– Det märks att natur och miljö är i ropet just nu. På sommaren har vi mest fiskegäster och där är det en hel del som nyligen börjat flugfiska och vill upptäcka nya områden.

– Vi ligger på en ökning från år till år, vi har samtidigt blivit bättre på marknadsföring så det är svårt att exakt säga vad ökningen beror på, säger Lasse Albertsson.

Företag som tar med sina anställda på en konferens i fjällmiljö blir också allt vanligare. De vill ofta komma åt den lagbyggande effekt som kan uppstå när en grupp vistas nära inpå varandra under strapatser i fjällen.

En rundringning till turistföretagare som gjorts av sameradion antyder att ökningen kan märkas i hela renbetesområdet, från Idre i söder till Nikkaloukta i norr.

– I år är det bättre än vanligt, säger Daniel Persson som driver turismföretaget De åtta årstiderna i Hosjöbotten.

– Jag har mest återkommande gäster men dessa sprider vidare till sina vänner och bekanta. Så länge det fungerar så här bra så är jag nöjd.

Annons