Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här kan bli en dyr historia för samhället"

/
  • Maria Lindgren på Kinnarps interiör i Torvalla ser en ökad risk för inbrott om gatubelysningen släcks ner.
– Jag tycker att kommunen kanske borde fundera på att spara på annat än gatlyktorna.

Kommunens beslut att släcka gatubelysning kan bli en dyr historia för samhället. Polisen tror att stölder och misshandel kan öka och flera företagare är oroliga för att drabbas av fler inbrott.

Annons

Många Östersundsbor har reagerat på att kommunen släckt all gatubelysning för sommaren redan den 1 maj. Tidigare har sommarsläckningen skett kring den 20 maj.

Men det mörker som råder i dag kommer att bli betydligt mer påtagligt efter sommaren.

Från och med den 27 juli ska inga gatulysen utanför Östersunds stadskärna vara tända nattetid på vardagar.

Kommunens beslut har inte fallit i god jord hos alla. Polismyndigheten i Jämtland avråder bestämt från en nedsläckning nattetid.

– Vi är oroliga att det här leder till en ökad brottslighet och en ökad otrygghetskänsla, säger Patrik Jonsson som är närpolischef i centrala Östersund.

Han tror att kommunens besparingar kan leda till fler stölder, inbrott, fall av skadegörelse och misshandel. Det i sin tur ledet till mer arbete för polisen som kostar pengar för samhället.

– Det är sedan länge känt att ljus är en bra brottsförebyggare. En nattsläckning av gatubelysningen skulle innebära att de kriminellas arena skulle utökas då de i skydd av mörker kan husera mer fritt.

Patrik Jonsson tror också att en släckt gatubelysning kan leda till fler olyckor då fler oskyddade trafikanter riskerar att bli påkörda.

Kommunens beslut att spara el genom att släcka gatubelysning omfattar också stadens tre stora industriområden i Lugnvik, Odenskog och Torvalla. Flera företagare som LT talat med tror att skadegörelse och inbrott kommer att öka.

– Släcker du ner så ökar stöldrisken avsevärt. Man kanske sparar en halv miljon hos kommunen men det kommer att kosta oerhört mycket mer i slutändan. Då kan man ställa sig frågan om det är rätt att enskilda företagare ska drabbas så mycket av ett politiskt beslut, säger Richard Strömstedt som är vd för ytbehandlingsföretaget Eskorten i Lugnviks industriområde.

Även Christer Ågren, vd på bilfirman Sandström och Ljungqvist i Odenskog, tror att inbrottsriskerna ökar.

– Det här får ju bara konsekvensen att vi måste investera i belysning och att kommunen skjuter kostnaden på oss företagare.

Lena Jonemar på Kinnarps interiör i Torvalla industriområde ser också ökade risker med nedsläckningen.

– Vi är ju rätt nära en korsning med mycket trafik men visst finns en risk om de släcker gatulysena. Det finns ju också en större risk för klotter och det kostar att sanera den biten.

Mer läsning

Annons