Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att ta det lugnt i trafiken

/

Flera av länets vägar tillhör de som belastas hårdast i landet av bilburna julfirare. Nu uppmanar Vägverket försiktig körning – eftersom olycksstatistiken är hög under helgerna.

Annons

Trafiken ökar kraftigt på vissa vägar i landet när det vankas julhelg och jullov. Det gäller främst vägarna som leder till fjällen.
Vägverket flaggar därför för intensiv trafik på E 14, E 45 upp till Östersund och riksväg 84 mot Härjedalsfjällen. Och med mer trafik och vinterväder på det bör man beräkna längre restid än normalt, uppmanar de.
Varje år omkommer mellan 400 och 500 i trafiken och flera tusen skadas. Och just under helgerna inträffar vanligtvis flera olyckor. Under de senaste tio åren har i genomsnitt 31 personer dödats i trafiken under perioden 20 december till den 12 januari.
Den 22 och den 28 december är de resdagar då det inträffar flest dödsolyckor. I snitt har två personer per dag omkommit dessa datum under de senaste tio åren.
Vägverket uppmanar bilisterna i jultrafiken bland annat att ta god tid på sig, vara utvilade, anpassa hastigheten efter väder och väglag samt anpassa avståndet till fordonet framför

Mer läsning

Annons