Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om planerade vindkraftsparker

/

170 vindkraftverk planeras i Östersunds kommun. Fem områden har pekats ut som möjliga att bygga vindkraftsparker på, men ett av dem – den vid Trekilen norr om Häggenås – kommer förmodligen att strykas helt.

Annons

Östersunds kommun jobbar med att planlägga vart kommunens första vindkraftsparker ska kunna placeras.

Sammanlagt fem områden har pekats ut, men under sommaren har berörda intressenter fått tycka till om de planerade satsningarna och det har resulterat i att bland annat området Trekilen, norr om Häggenås mot Strömsunds kommungräns, troligen stryks ur planerna då bland andra Försvarsmakten är kritisk till satsningen.

Under kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen ville politikerna utreda frågan ytterligare och skjuter på beslutet fram till 24 november. Enligt kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) verkar försvaret har givit klartecken om vindkraftsbygge hos exploatörerna, medan kommunen fått ett nekande besked.

– Vi måste samråda med länsstyrelsen och försvaret gällande Trekilen och reda ut vad som är sagt, säger hon.

Vidare har 19 fastighetsägare i Bjärme, Fåker, önskat att få uppföra fem vindsnurror. Detta har inte utretts ordentligt än.

– Vi vill se över möjligheterna att tillgodose fastighetsägarna i Bjärme. Det är inom Storsjöbygdens kulturlandskap och här behöver vi mer material som exempelvis fotomontage. Ser man snurrorna från Svartsjöarna till exempel? undrar AnnSofie Andersson.

Drygt 40 organisationer och privatpersoner har tyckt till om vindkraftsplanerna i kommunen. Försvarsmakten, Transportstyrelsen och Luftfartsverket har alla tre synpunkter på just Trekilen. Även Grytans skjutfält anses som mindre lämpligt att uppföra en större vindkraftspark på.

”Beroende på storleken på de verk som placeras på Grytans skjutfält kan de få inverkan på Åre Östersund airport”, skriver Luftfartsverket.

Vindkraftsområdet i Grytan har minskats i den reviderade planen.

Nu var visserligen tjänstemännen på kommunen redan från början skeptisk till en vindkraftspark i Grytan, men av en annan anledning än det försvaret lagt fram.

”Lokaliseringen av en stor vindkraftspark 5 km från Torvalla och 10 km från Östersunds centrum innebär stor påverkan på landskapsbilden, främst från Mariebysidan”, står det i översiktsplanen.

Kommunfullmäktige kommer att fatta definitivt beslut om planen tidigast i februari nästa år.

Mer läsning

Annons