Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Defekta brandsläckare kallas tillbaka för utbyte

/
  • Bråda dagar för Royne Ellingsson på Pressbyrån och Anders Johansson på DHL som de senaste dagarna hanterat ett stort antal brandsläckare. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Royne Ellingsson på Pressbyrån har fått in ett 80-tal brandsläckare bara sedan i fredags. Han misstänker att de flesta är utbytessläckare för defekta som ska lämnas in framöver.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Flera tusen jämtlänningar har fått brev om att deras nyköpta brandsläckare kan vara trasiga. De uppmanas att ta kontakt med leverantören och eventuellt skicka in sina släckare för utbyte.

Annons

Förra året firade Länsförsäkringar Jämtland 160-årsjubileum. I samband med firandet hade bolaget en kampanj där vissa kunder erbjöds köpa brandsläckare till mycket förmånliga priser.

Senare har det visat sig att vissa av brandsläckarna kan vara trasiga och att de därför inte skulle gå att använda för att släcka bränder. Exakt hur många brandsläckare det gäller eller vilka kunder som berörs vet varken Länsförsäkringar eller brandsäkerhetsföretaget Kidde som levererat släckarna.

– Vi har skickat ut brev om det här till strax under 3 000 personer, berättar Kiddes marknadschef Jan Haenel när han talar om hur många som kan vara berörda i Jämtlands län.

De som fått brevet från Kidde uppmanas att ringa till en speciell kundtjänst som med information om brandsläckarens serienummer ska kunna avgöra om den behöver bytas ut. Jan Haenel påpekar att det troligtvis bara är ett fåtal av de knappt 3 000 kunderna som faktiskt behöver byta sina släckare.

Det fel som uppstått på de aktuella släckarna består i att en liten detalj i släckarens ventil kan ha fel längd. Risken är då att släckaren inte fungerar när den ska användas.

Problemet finns bara på pulversläckare av vissa modeller som är tillverkade från januari 2007 till oktober 2008. Tillverkaren av de aktuella släckarna är det tyska företaget Gloria.

Fraktfirman DHL har fått uppdraget att leverera nya släckare i ersättning för de som misstänks vara defekta. Pressbyrån vid järnvägsstationen i Östersund är lokalt DHL-ombud och just nu överhopas butikens lager av nya brandsläckare. Royne Ellingsson på Pressbyrån vet inte exakt hur många av alla släckare som ska bytas mot defekta men tror att det är de flesta.

– Jag har fått ett 80-tal släckare med returfraktsedlar bara sedan i fredags, säger han.

Annons