Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar sats för en ny högkonjunktur

/
  • Urban Gylander, ansvarig för jobb- och utvecklingsgarantin på arbetsförmedlingen i Östersund och  Pia Hammarstedt, höll i utbildningsmässan.

– Med tanke på konjunkturen känns det inte så ljust ut att få jobb just nu, säger Sören Backström, som på onsdagen besökte arbetsförmedlingens utbildningsmässa. Att sätta sig i skolbänken igen kan han tänka sig.

Annons
Sören Backström, Mårdsjön, har varit arbetslös i cirka fyra år. Han kan tänka sig att jobba med allt möjligt, så som han gjort tidigare.
– Det finns många olika utbildningar som är intressanta här. Svetsutbildning kanske, säger han.
På onsdagen anordnades en utbildningsmässa på arbetsförmedlingen i Östersund. Personer som är inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin fick möjlighet att träffa olika utbildningsanordnare, som håller yrkesinriktade vuxenutbildningar. Företagen är knuta till arbetsförmedlingen genom upphandling. Sex utbildningsföretag presenterade sig på onsdagen.
Urban Gylander är ansvarig för jobb- och utvecklingsgarantin på arbetsförmedlingen i Östersund.
– Garantin riktar sig till personer som riskerar att bli utförsäkrade eller de som står långt från arbetsmarknaden.
– I arbetsmarknadsområde Östersund, (som innefattar kommunerna Berg, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund) finns cirka 650 personer som omfattas av garantin, säger Urban Gylander. Bristyrken i de norra landsdelarna, som det som arbetslös kan vara läge att utbilda sig inom inför att konjunkturen vänder, är till exempel kock, kokerska samt olika yrkeskategorier inom vindkraft, turism, byggarbetare, gruvdrift och busschaufförer, berättar Urban Gylander och Pia Hammarstedt.
Pia Hammarstedt är ansvarig för utbildningsmässor som anordnas på olika platser i Norrland. De räknar med att cirka 200 personer besöker mässan i Östersund.
Ann Nordberg från Frösön, har nyligen bytt yrkesbana från turism till vård- och omsorg.
– Men det är svårt att få något fast jobb när man inte har rätt utbildning, säger Ann Nordberg.
Hon funderar på att läsa in gymnasiekompetensen.
– Distansutbildning är bra eftersom att jag jobbar en hel del extra. Jag blev också lite nyfiken på utbildningsanordnaren som håller till i Övertorneå. Det vore häftigt att se något annat. Där pluggar människor från Norge, Sverige och Finland så det skulle vara kul, säger Ann Nordberg.I början av nästa år anordnas en liknande mässa som riktar sig till ungdomar.

Mer läsning

Annons