Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska delta i Europeiska ungdomsparlamentet

/
  • Framtida EU- parlamentariker? Anton Eldh, Julia Löfvenberg, Klara Secher och Elin Myhr går just nu på Jämtlands gymnasium Wargentin.  Foto: Håkan Luthman

Klädkod, pressat schema och viktiga politiska frågor. Det ska elever från Wargen få uppleva i helgen när de åker till Malmö för att delta i ett rollspel i det Europeiska ungdomsparlamentet.

Annons
Ungdomarna ska delta i det Europeiska ungdomsparlamentet, ett rollspel som de kvalificerat sig till genom att skriva en uppsats. De fyra bästa uppsatserna från varje skola skickades i väg och blev bedömda av en jury.
Elin Myhr, Julia Löfvenberg, Klara Secher och Anton Eldh skrev så bra uppsatser att de får åka till Malmö. Helgen har ett intensivt schema och sömn lär bli en bristvara.
– Det är bara tre skolor från Norrland som kommer att ha representanter där nere. De flesta deltagarna kommer från privatskolor i södra Sverige, säger andraårseleverna som givetvis är stolta över att få delta.
I rollspelet ska de hålla föredrag om olika ämnen, endera på engelska eller franska. Immigration, miljö och lagar inom EU är några av frågorna som kommer att tas upp. Politiker kommer att vara på plats för att lyssna. En av dem är utrikesminister Carl Bildt.
– Vi kommer att få rösta på olika förslag och jag tror att politikerna kommer att lyssna på vad vi har att säga, vi har säkert en chans att påverka dem, säger Elin Myhr.
Alla fyra går samhällsprogrammets internationella inriktning där lektionerna hålls på engelska, därför känner de sig förhållandevis lugna. De har också fått lära sig mycket om EU.
– Vi har en väldigt bra bas och det ska bli roligt att se vad de andra kan, säger ungdomarna.
Om det går riktigt bra i Malmö kan eleverna få åka och tävla på internationell nivå i en europeisk final i något av EU- länderna.
Annons