Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De närmaste åren blir ett stålbad”

Sedan länge har skolorna föreberett sig inför de kommande åren då antalet elever kommer att minska med cirka 40 procent.
– Det blir konkurrens om själarna, säger verksamhetsplanerare Peter Frändén.

Annons

Att det kommer att bli färre elever i länets skolor vet de inblandade sedan länge. Det räknas fram prognoser efter hur stora barnkullar som föds varje år, och det är ingen hemlighet att gymnasieskolorna kommer att få kämpa för eleverna.

– Alla i gymnasieskolan är väl medvetna om det här. Det är en stor oro över den nedgång som vi vet kommer, säger Frändén.

Han tror att marknadsföringen mot blivande elever kommer att drivas hårdare och beskriver de kommande åren som ett ”stålbad”. Eftersom varje elev innebär bidrag från staten så är det viktigt att fånga ungdomars intresse.

Agneta Blücher är facklig företrädare för lärarförbundet i Jämtlands gymnasium hon hoppas att den unga personalen kan bevaras.

– De som har en tillsvidareanställning kommer förmodligen att behålla den, är de uppgifter vi har fått.

Samtidigt utgör personalkostnaderna 220 miljoner av de 320 miljoner som finns i budgeten – nästan en tredjedel av den totala summa som ska bort.

– Det kan påverka lärarna så att de blir uppsagda. De kan också få flytta till ett helt annat program, säger Mona Modin Tjudin på gymnasieförbundet.

– Det enda jag kan säga är att det är våra elever som gör att de får inkomster, så när det är färre elever så blir det färre lärare.

Redan nästa år ska 20 miljoner bort enbart på grund av elevminskningen, och enligt Modin Tjudin så kan man räkna med att en miljon bekostar två lärartjänster.

– 20 miljoner per år betyder att det kommer att försvinna lärare från gymnasieskolan. Är det bara fem sökande till ett program så kommer vi inte ens att starta det.

2006 var den senaste stora kullen med 1941 elever. År 2014 kommer elevantalet att vara 1154.

Årets nedgång är inte lika drastisk som de kommande årens, men skapar ändå oro.

– Det är ändå en märkbar nedgång, säger Peter Frändén.

Annons