Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan vittna om förintelsen

/
  • Dille naturbruksgymnasium bjöd in Dina och Jovan Rajs till diskussion om förintelsen. Och de får ofta många frågor på sina resor runt om i svenska skolor. ”Har du träffat Hitler? Det är en ganska vanlig fråga”, säger Jovan Rajs. Foto: Robert HenrikssonDina och Jovan Rajs berättade om sina upplevelser av förintelsen för elever på Dille naturbruksgymnasium i går.
  • Dina och Jovan Rajs berättade om sina upplevelser av förintelsen för elever på Dille naturbruksgymnasium i går. På bilden syns även eleven Nathalie Wallgren.

Jovan och Dina Rajs berättade om sina upplevelser som barn i förintelsens fotspår. Och 500 gymnasieelever från fyra friskolor fick höra deras historia igår.

Annons

– Jag förstår inte dem som inte tror att detta har hänt, konstaterar Dille-eleven Nathalie Wallgren.

I dag är det exakt 65 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag och sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag – allt för att aldrig glömma brotten mot mänskliga rättigheter.

Dille naturbruksgymnasium passade på att redan igår, tisdag, bjuda in fyra gymnasiefriskolor – sammanlagt 500 elever – för att lyssna på Jovan och Dina Rajs som båda överlevde krigets fasor.

Jovan Rajs var bara åtta år när kriget kom till hans hemstad i forna Jugoslavien. Och han var 12 år när ryssarna befriade honom i Theresienstadt utanför Prag i nuvarande Tjeckien den 8 maj 1945.

Då var hela hans familj redan mördade.

Detta kan man läsa om på myndigheten Forum för levande historias hemsida.

Detsamma gäller Dina Rajs som undkom koncentrationslägren och tyskar som ständigt letade efter gömda judiska familjer genom att gömma sig i flera år med falska identitetshandlingar i Budapest.

Både Dina och Jovan har skrivit böcker om sina upplevelser.

– Det är ovanligt att barn som upplevde förintelsen skriver vittneslitteratur. Det finns inte så många sådana böcker, säger Dina Rajs.

Och de får ofta många frågor på sina resor runt om i svenska skolor.

– Har du träffat Hitler? Det är en ganska vanlig fråga, säger Jovan Rajs och det är även titeln på en bok han gav ut förra året.

– När blev du mest rädd? Tänker du på att hämnas? Försökte du fly?, är andra vanliga frågor vi får.

För eleverna på naturbruksgymnasiet var gårdagen upplevelserik.

– Förintelsen har ju påverkat en hel värld och det kändes helt overkligt när de berättade, säger Nathalie Wallgren.

Hon tycker att det är märkligt att det finns skeptiker, sådana som inte tror på att förintelsen har inträffat.

– Vem kan hitta på en sådan sak, undrar Sara Kangeby.

– Framförallt när det finns så väldigt mycket dokumenterat, fyller läraren Camilla Hed i.

I dag kommer minnesdagen att högtidlighållas över hela landet. I Östersund kommer det bland annat att arrangeras fackeltåg genom centrala stan.

Mer läsning

Annons