Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De falska larmen ökar kraftigt

Räddningstjänstens uttryckningar på automatiska brandlarm, som inte är brand, fortsätter att öka och är den vanligaste uttryckningsorsaken. Det visar insatsstatistik från Norra Jämtlands räddningstjänstförbund.

Annons

Bränder och trafikolyckor är de vanligaste olyckorna som kräver insats av räddningstjänsten. Men fortfarande fortsätter de automatiska brandlarmen, som inte är någon brand, att öka. 2006 var antalet uttryckningar på sådana 206 stycken, förra året var de upp i 275.

– Det är ett bekymmer i hela landet, säger Morgan Olsson, förbundschef.

Automatiska brandlarm finns framförallt i offentliga lokaler. En av orsakerna till ökningen är att det blir allt fler som har avtal med räddningstjänsten om automatiska brandlarm.

– Vår policy att vi tar betalt för varje sådan uttryckning, främst för att vi vill att de som har sådana ska göra något åt automatlarmen som inte är någon brand.

– Men det finns många verksamheter som arbetar för att få bort sådana larm, säger Morgan Olsson.

Summan som räddningstjänsten tar ut för ett automatiskt brandlarm, som inte är brand, är cirka 3700 kronor.

Men automatiskt eller inte, räddningstjänsten tar alla larm på allvar.

– Vi tar på rökdykning utrustning och kör tutande genom stan även fast vi vet att kanske 95 av 100 fall så är det ingen brand, säger Morgan Olsson.

I fjol ryckte räddningstjänsterna inom förbundet ut på sammanlagt 101 bränder i byggnader och 113 andra bränder. De ryckte ut på sammanlagt 167 trafikolyckor.

Mer läsning

Annons