Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniels gårdsanka gav finalplats i kocktävling

/
  • Spända och nervösa väntar semifinalisterna på att få tävla.Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare
  • Spända och nervösa väntar semifinalisterna på att få tävla.Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare
  • Efter en sekundstrid mot de sista morotsremsorna kunde Claes Grännsjö från Kock och vin i Göteborg pusta ut och skicka tallrikarna till juryn.
  • Vinnaren i semifinalen, Daniel Räms från Stockholm lägger sista handen vid en morotsterrin för att sedan fylla på med syltad kronärtskocka och rödlök. På tallriken kommer terrinen att få sällskap av gårdsanka.  Foto: Henrik Flygare
  • Läckert på tallriken vid semifinalen i ”Årets Kock”.

Semifinalen till ”Årets Kock” avgjordes i går. Daniel Räms lagade gårdsanka och tog sig vidare till final. Ytterligare en semifinal äger rum i Malmö i morgon.

Annons

En av semifinalerna i Sveriges mest prestigefyllda kocktävling avgjordes på onsdagen i Östersund i går. Tre timmar fick de tolv semifinalisterna på sig för att laga sin egen rätt. Vinnarna i semifinalerna går direkt vidare till finalen i Stockholm som avgörs den 28 januari.

Vinnaren Daniel Räms arbetar för Pontus! i Stockholm och har varit i semifinal fyra gånger tidigare.

– Det är skönt att ta nästa steg nu, för min del var det sista rycket. Det känns helt fantastiskt!

Juryn, besående av bland andra Markus Aujulay, vinnare av ”Årets Kock” 2004, och Jonas Dahlbom från Åre, bedömer smak och presentation.

Vinnarrätten var frasig gårdsanka med syltad kronärtskocka och lök, samt morötter i press från Skilleby.

Motiveringen löd f ör att med väl genomförd matlagning och vacker presentation som lockat fram höga smaker med bra balans mellan huvudråvara och garnityr”.

Daniel Räms tror att det var hans genomtänkta matlagning och kreativitet som tog honom vidare.

– Det är viktigt att ha en röd tråd och inte bli för teknisk i sin matlagning, jag vill hellre använda tekniken som ett hjälpmedel.

Av de övriga elva deltagarna gick de fyra med högst poäng till ”Sista chansen”, där det finns ytterligare möjlighet att ta sig till final. Juryn var mycket nöjd med semifinalisternas insats.

Mer läsning

Annons