Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig luft i vart sjätte klassrum

I vart sjätte klassrum är koldioxidhalten för hög – vilket kan ge eleverna huvudvärk och ögonirritationer. Det framkom när hundratals klassrum undersöktes i höst.

Annons

– Vi är visserligen bättre än Norge och Danmark – men 16 procent av våra undersökta klassrum hamnar över gränsvärdet, säger samordnaren Anders Sahlman vid föreningen Vetenskap & Allmänhet till TT.

I undersökningen deltog cirka 250 klasser i grund- och gymnasieskolor runtom i Sverige.

Koncentrationen av koldioxid i ett klassrum bör inte överstiga 1 000 ppm (miljondelar) för att luften ska upplevas som bra. Dålig inomhusluft kan orsaka bland annat huvudvärk och irritationer i ögon, näsa och hals – inte så bra för den som ska följa skolans undervisning.

– Resultatet av undersökningen är en signal till de skolor som ligger över gränsvärdena att kolla hur ventilationen är i klassrummen. Finns det en ventilationsanläggning gäller det att se till att den fungerar ordentligt. Att lämna klassrummet på rasterna är en annan sak att tänka på.

För forskarna är undersökningen till stor nytta, förklarar Anders Sahlman.

– Den ger en ögonblicksbild av hur det ser ut. Många mätdata samlades in under en mycket kort period, vilket gör att de går att jämföra väldigt bra. Forskare skulle inte ha kunnat göra det här själva på så kort tid utan det är tack vare eleverna som de får tillgång till materialet.

Undersökningen genomfördes vid ett tillfälle, i slutet av en lektion. Luft från klassrummet pumpades in i ett glasrör med hjälp av en plastspruta. Man fick också uppge vissa bakgrundsfakta, exempelvis när skolan byggdes och om den omges av natur eller stadsmiljö

Analyserna av undersökningen kommer att fortsätta. Det sker vid Danmarks tekniska universitet.

– Så vi får se om undersökningen kommer till ytterligare nytta, säger Anders Sahlman.

Mätningarna genomfördes också i Norge och Danmark.Vetenskap & Allmänhet har ett 60-tal medlemsorganisationer, bland dem universitet och studieförbund.

Annons