Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagsfärsk svamp sålde bra på septembermarknad

/
  • Jerzy Lewcun hör till veteranerna på septembermarknaden i Östersund och mellan kunderna sitter han och snidar på olika träföremål.  Foto: Håkan Luthman
  • Staffan Carlsson visar sina produkter för Sophie Tammel som besöker marknaden tillsammans med sonen Oliver.Foto: Håkan Luthman
  • Khwanruan Rattanaanan och Nutchanat Khaokhaen besöker septembermarknaden för första gången och säger att affärerna gått riktigt bra.Foto: Håkan Luthman

Ost, salami och raggsockor fanns i överflöd men också försäljning av kök och egna sniderier. Den årliga septembermarknaden i Östersund var sig lik.

Annons

Han är en trogen gäst på marknaden. Jerzy Lewcun från Karlsborgsverken utanför Kalix säger att han tappat räkningen på hur många gånger han och hans fru besökt septembermarknaden i Östersund.

– Det är minst tio gånger. Men det kan vara mer också. Mellan tio och femton i alla fall.

En stor del av det han säljer snidar han själv och mellan kunderna sitter han med sina verktyg och skär mönster i olika träföremål. Han tycker att marknaden i Östersund är okej men inte lika bra som tidigare.

– Den här marknaden var fantastiskt bra när den låg uppe i centrum. Nu när vi håller till här nere så är det inte lika mycket folk som kommer, berättar han.

Men Jerzy Lewcun misströstar inte. Han och hans fru spenderar sammanlagt cirka fem månader om året på olika marknader. Resten av tiden arbetar han med sitt snideri och förbereder klockor, schackspel, lådor och annat som han säljer.

– Man får vara lycklig att man kan leva på sin hobby, säger han glatt.

Mitt bland all korv-, tunnbröds- och ostförsäljning finns ett lite udda inslag. Staffan Carlsson – även kallad räven – från Härjedalskök berättar att företaget försöker besöka ett antal marknader varje år i syfte att marknadsföra produkterna.

– Det är ju inte så att folk köper ett kök direkt här på marknaden utan det här är ett sätt att visa upp oss och kanske boka in någon visning.

På marknaden finns också Khwanruan Rattanaanan och Nutchanat Khaokhaen som tidigare under lördagsmorgonen varit ute i skogen för att plocka svamp att sälja på marknaden. Det är deras första år men affärerna har gått bra berättar de.

– Det är första gången som vi finns på marknaden och det gick jättebra i går. Både bär och svamp, säger Khwanruan Rattanaanan.

Annons