Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen efter branden: – Allt kan hända

/
  • ”Vi lyckades förhindra spridning av elden nedåt i huset genom att kyla med vatten. Hade vi inte gjort det hade det sett mycket värre ut här just nu”, säger Jörgen Eriksson, räddningsledare.
  • Delar av plåttaket som tagits bort forslas iväg.
  • Det är endast vinden och taket som är brandhärjat men övriga våningar är skadade av vatten och andra delar är rökskadade. Vatten som används i släckningsarbetet har runnit efter väggarna och genom våningsplanen. Det är immigt i Lindex skyltfönster på markplan. Foto: Henrik Flygare

– Allt kan hända men just nu känns det bra, säger räddningsledare Jörgen Eriksson. LT pratar med honom vid 11.00-tiden på måndagen och räddningstjänsten arbetar för fullt med att lyfta bort delar av taket från den brandhärjade byggnaden.

Annons

– Ju mer plåt vi tar fram desto bättre kommer vi åt glöd och brandhärdar. Det finns fortfarande en risk att det kryper nedåt i väggarna, men ännu så länge har vi lyckats förhindra det, säger Jörgen Eriksson.

En lastbil backar ned på Biblioteksgatan och takdelar som redan tagits bort från huset lyfts på flaket. En kran lyfter också ned brinnande delar från taket.

Branden är koncentrerad till vindsplan och taket i det här läget men övriga våningar är skadad av vatten. En hel del vatten har används i släckningsarbetet sedan branden startade strax före klockan 18 på söndagen.

– Vi arbetar med taket just nu men vi har också personal som håller på att kolla av planet där lägenheter och en tandläkarpraktik finns för att se hur det ser ut, säger Jörgen Eriksson.

Det droppar vatten från vissa delar av byggnaden och det hänger istappar på fasaden, vid alla våningar.

– Vatten är tungt så det innebär en stor risk. Det har inte skadats någon person hittills och så hoppas jag det blir i fortsättningen också, säger Jörgen Eriksson.

Han har ingen uppfattning om hur länge det kan dröja tills räddningstjänstens arbete är klart.

– Det beror helt på hur det utvecklas, men vi kommer nog att bli kvar här ett bra tag, säger Jörgen Eriksson.

Annons