Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Däckrazzia ska ge länets bilförare en tankeställare

/
  • Ann-Christine Hansson, Haxäng, får godkänt i däckkontrollen. Men Göran Westman rekommenderar att hon skaffar nya däck till nästa sommar.  Foto: Henrik Flygare
  • Trafikpolis Eva Nilsson och hennes kollegor kör en ordinarie trafikkontroll och tittar bland annat på körkort och tar utandningsprov. ”En sådan här satsning ger nog många en tankeställare”, säger hon.Foto: Henrik Flygare
  • ”Det är många som passar på att få sina däck kontrollerade”, säger Sven Hellsström, NTF.Foto: Henrik Flygare

– Du får godkänt i dag, men till nästa sommar måste du ha nya däck, säger Göran Westman.

Ann-Christine Hansson är på väg ut till svampskogen när hon får sina däck kontrollerade.

Annons

Under onsdagen genomfördes kampanj däckrazzia. Polisen, Vägverket, däckbranschen, NTF och Bilprovningen samarbetar för att uppmärksamma bilförare på däckkvaliteten. Under sex timmar pågick däckrazzian på Grytans trafikplats, E 14 mellan Brunflo och Östersund.

– Vi har delat ut fem–sex böter för dåligt däckmönster, något körförbud. Några rattfyllerister och en och annan olovlig körning har det också varit, säger Eva Nilsson, trafikpolisen.

Hon uppskattar att de gjort cirka 300 utandningsprover under dagen.

Efter ett stopp hos poliserna i en ordinarie trafikkontroll erbjuds bilisterna ett däcktest och får också råd och tips om däckmönster och lufttryck.

– Vi räknar med att ha kollat cirka 150 bilar innan dagen är slut, säger Sven Hellström, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Per-Erik Ek, Bilprovningen, är också på plats.

– Vi har haft många firmabilar här i dag. Men det är inte många som kör dem som har koll på däcken. De svarar också att de inte vet vem som har ansvaret för att sköta om det. Det märker vi på Bilprovningen också, säger han.

Ann-Christine Hansson är en av dem som vinkas in till trafikplatsen.

Medan två personer gör en däckkoll på hennes Volvo, ställer Göran Westman, från motororganisationen FMK några frågor.

Hur ofta kontrollerar du lufttrycket? undrar han.

– En gång in månaden, säger Ann-Christine Hansson.

– Bra, det är vad vi rekommenderar också. Reservdäcket då?

– Hm, det ska jag komma ihåg att kolla nästa gång, säger Ann-Christine Hansson.

Minsta lagliga mönsterdjup är 1,6 millimeter på sommaren.

– Men vi rekommenderar att man ska ha minst tre millimeter, säger Göran Westman.

Under fjolårets däckrazzior på olika platser i landet körde närmare 30 procent på minst ett slitet däck (0–3 mm mönsterdjup). Det var dock en tydlig förbättring jämfört med tidigare razzior. I fjol svarade också nästan sju av tio tillfrågade att de inte hade kontrollerat lufttrycket den senaste månaden eller visste när de hade gjorts senast.

– Efter den här dagen rapporterar vi in resultatet centralt och sedan ska siffrorna analyseras och vi får se vilket resultatet blir, säger Sven Hellström.

Annons