Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar säljer även i bistra tider

/
  • Emil Karlsson tar hand om en punktering på en cykel som lämnats in för service. En översyn av växlar, bromsar och smörjning av kedjan är också vanligt. Foto: Ulrika Andersson
  • 10-åriga Elly Olsson på Frösön ska få en sprillans ny cykel. ”Den har ingen pakethållare, för det är inte coolt. Och den har bromsar fram, för nu är jag stor”, säger hon.
  • Göran Karlsson har sålt cyklar i 30 års tid och sett trender komma och gå. Nu är det mycket design och färg som gäller. Och trots lågkonjunktur går försäljningen bra.

I samma takt som gruset försvinner från vägarna plockas cyklarna fram. Men det gäller att se över hojjen först – och det innebär bråda dagar för cykelförsäljare och verkstäder.

Annons

På Egons cykelaffär i Östersund har man gedigen erfarenhet av cykelreparationer, butiken har funnits i 60 år. Och just nu är det högtryck.

– Försäljningen tar fart nu i april och som mest säljer vi 30 cyklar om dagen, säger cykelförsäljaren Göran Karlsson.

Han tog över butiken av Egon själv och har sett hur trenderna har förändrats under de 30 år han har varit i branschen.

– Egentligen är det cyklar som cyklar – och inte så mycket nytt, säger han.

– Men det är mer färger och design som gäller nu. Grön färg på cykeln fastnar många för.

Ett tag i början på 1980-talet var det mest bara silvergrått som gällde, berättar han. Och det var 3-växlat, oväxlat eller 10-växlat man valde mellan. Sen inspirerades en cykeltillverkare av racercyklarnas bockstyre och alla skulle alla ha det på sina cyklar.

Och sen kom mountainbikes, och alla skulle ha breda däck och raka styren...

– Nu är det en hel del racercyklar som gäller igen, så vi får se vad som händer, säger han och syftar på trenderna.

Och trots lågkonjunktur säljer cyklarna riktigt bra.

– När vi har de här svackorna har vi sett att vi snarare säljer mer cyklar än mindre. Då ställer folk bilen och unnar sig en bättre cykel, säger Göran Karlsson.

Och för de som nöjer sig med sin gamla cykel kan det vara bra att se över den innan man trampar i gång. Kim Bengtsson, som har jobbat fyra år på Egons cykelverkstad rekommenderar en översyn av:

  • luft i däcken
  • växlar
  • bromsar
  • smörjning av kedjan

– Det är vad många lämnar in sin cykel för också. Det blir väl 25–30 cyklar vi servar om dagen, och som mest nu har vi fått in 40–50 cyklar, säger han.

Annons