Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crossfit – klassisk träning i ny förpackning

/
  • Crossfit blandar både maxstyrka, uthållighetsstyrka och uthållighetträning. Här hoppar Martin Lundin och Conny Fanqvist zickzack över skivstången för att träna uthålligheten.
  • Fullt ös.Conny Fanqvist, bakgrunden, och Martin Lundin känner mjölksyran krypa på när tyngdlyftningsövningen
  • Lina Larsson har hittat hem.
  • Crossfit blandar både maxstyrka, uthållighetsstyrka och uthållighetträning. Här hoppar Martin Lundin och Conny Fanqvist zickzack över skivstången för att träna uthålligheten.
  • Crossfit lockar både män och kvinnor. Vikterna på stången kan anpassas efter allas styrkenivå. Här är det Emma Johansson som stöter 40 kilo över huvudet.
  • Anna Rex ställer sig upp i övningen turkiska resningar.
  • Kettlebells, ryska träningskulor med handtag, är en del av den obligatoriska träningsutrustningen för en Crossfitutövare.
  • Christian Hedlund ville bort från storstadens hets och samtidigt starta en träningsanläggning för Crossfit, en
  • Conny Fanqvist kramas om av Martin Lundin och Fredrik Valfridsson efter genomfört pass.
  • Efter att ha lett träningspasset hinner instruktören Andreas Olsen med att genomföra ett eget pass där han gör tyngdlyftningsövningen

Traditionella tyngdlyftningsövningar, armhävningar och räckhäv.

Gammaldags träning utan maskiner – men i ett nytt format.

Crossfit är den senaste träningstrenden att få fäste i Östersund.

Annons

– Jag brukar säga att vi är ute after att göra rörelser där vi flyttar objekt och vikter. I Crossfit så använder vi rörelser som man använder i dagliga livet. Vi håller oss generellt borta från isolerade övningar som bicepscurls.

Orden är Christian Hedlunds. Sommaren 2011 startade han Crossfit Östersund, en träningsanläggning för Crossfit i Frösö gummis gamla lokaler på Frösön.

Crossfit startades av Greg Glassman som ett garagegym i Santa Cruz i Kalifornien 1995. Han kastade ut gymmaskinerna och ersatte dem med skivstänger, medicinbollar och chinsställningar. Medlemmarna i gymmet tränade efter ett schema, som dagligen ändrades, med en handfull övningar i följd.

Gymmet, som Glassman kallade för en "box", har sedan dess sett tusentals systeranläggningar, eller boxar, öppnas världen över.

Numera kan Crossfitentusiaster gå in olika hemsidor för att ladda hem dagens aktuella träningspass. Ofta handlar det om tre-fyra övningar som görs i följd på en viss tid. Eller helt enkelt till antalet repetitioner är avklarade.

Träningen kan göras helt på egen hand så länge man har rätt utrustning. På Crossfit Östersund så görs träningen i grupper på max 15 personer under ledning av en utbildad instruktör.

När Länstidningen besöker anläggningen en fredag så leds passet av instruktören Andreas Olsen. På programmet för dagen står tyngdlyftningsövningen stöt blandat med hopp fram och tillbaka över skivstången och turkiska resningar, en specialövning för kettlebells. Alla deltagare väljer sina egna vikter att träna på. Ibland efter att ha konfererat med Andreas Olsen.

Christian Hedlund hörde själv talas om Crossfit för drygt fyra år sedan. Då bodde han i Södertälje och hade en bakgrund inom simning och UV-rugby. Han fastnade direkt.

– Med Crossfit fick jag upp ögonen för funktionell styrketräning på allvar. Klart jag hade styrketränat tidigare. Men det här var något annat. Det var mycket det funktionella, att göra "riktiga" övningar, som tilltalade mig, säger han.

Ute på träningsgolvet står Lina Larsson och flämtar vid en skivstång laddad med vikter. Hon är före detta utförsåkare men nu har hon hittat sin nya religion.

– Jag tränade styrka när jag åkte alpint. Men nu har jag hållit på med Crossfit i ett år och jag kommer aldrig att titta tillbaka. Det är en något som passar alla och man hinner aldrig tröttna eftersom det är nya pass och utmaningar hela tiden.

Instruktören Andreas Olsen fyller i.

– Jag brukar säga att det är ett stort vuxendagis.

Elaka tungor säger ibland att Crossfit är en strålande affärsmodell. Ta bort de dyra maskinerna. Ersätt dem med träning i grupp och med fria vikter, höj månadskortspriset och ge sedan det hela ett häftigt namn – Crossfit.

Men Christian Hedlund värjer sig från den beskrivningen.

– Hade jag gjort det här för att tjäna pengar så hade jag nog valt något annat. Då hade jag tagit emot kanske 500-600 medlemmar. Vi kommer att sätta ett tak vid 200. Just nu är vi lite mer än 100, säger han.

Annons