Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Scott återuppstår som utomhuscirkus i Östersund

/
  • Trots sin långa erfarenhet är Robert Bronett nästan barnsligt förtjust i tanken på att få göra utomhuscirkus  i Östersund. Foto: Jens Stenman

Ett enda stort artistarrangemang kommer att äga rum på Jämtkraft arena i sommar. Men det blir något utöver det vanliga. Det lovar cirkusveteranen Robert Bronett.

Annons

Det är en sprudlande glad man som tar emot LT på Jämtkraft arena i Östersund. Robert Bronett är uppe över dagen och har kommit för att planera sitt senaste projekt; Cirkus Scotts återuppståndelse.

– Cirkus Scott har legat vilande i fem år, säger han och tillägger att uppståndelsen egentligen inte skulle ha skett i år. Om det inte varit för en sak. Utmaningen.

Anledningen till att Cirkus Scott nu har fyra föreställningar inbokade på Jämtkraft arena beror nämligen på den utmaning det innebär att göra cirkus utomhus.

– När Rolf Lohse ringde mig och frågade om jag kunde komma upp med Cirkus Scott i sommar så svarade jag att jag hade för mycket att göra. Men han stod på sig. Och det som verkligen fångade mig på kroken var idén om att sätta upp en föreställning utomhus. Det kommer att bli ett väldigt annorlunda cirkusarrangemang där man kan utnyttja rymden på ett helt annat sätt än i ett tält.

Enligt Robert Bronett så existerar inte konceptet utomhuscirkus i Sverige. Det förekommer i södra Europa men inte heller där är det speciellt vanligt.

Utomhusföreställningen på Jämtkraft arena är en utmaning på flera sätt. Bland annat så krävs höga master men inga fästanordningar får borras ner i konstgräset på arenan.

Samtidigt är en föreställning utomhus riskabel. Om regnet kommer gäller det att snabbt växla över till plan två. I så fall får cirkusen beskådas på det traditionella sättet, i ett tält.

Robert Bronett ser lyrisk ut när han berättar om de spektakulära nummer som planerats in i föreställningen. Damer skjutna ur kanoner, elefanter och hundar samt ryska gungor och luftakrobatik på hög nivå. Han hoppas och tror att jämtarna ska gilla utomhusföreställningen i Östersund som är ett engångsprojekt.

– Det här är en sådan där grej som man vill ha gjort en gång i sitt liv. Jag gör gärna grejer som är lite udda, säger Robert Bronett och skrattar.

Mer läsning

Annons