Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian ringde hem till mamma: Underbart

/
  • ”Det var med hjälp av en polisstation på ön Niue, en av Cooköarna, som jag fick kontakt med Christian. De hade fått ett av mina mail med information och bilder på ungdomarna och en polisinspektör kände igen dem”, berättar Cathrine Johansson. Foto: Ulrika Andersson
  • Christian Karlström. Foto: Privat

Natten mellan fredag och lördag fick Cathrine Johansson det efterlängtade telefonsamtalet från sin son, seglaren Christian Karlström.

– Det var underbart att höra hans röst, men han undrade vad jag ställt till med, säger hon.

Annons

Efter att en tsunamin slagit till mot övärlden i Stilla havet i slutet av september och skapat stor förödelse uppdagades det snart att svenskar befunnit sig i området. Catherines son Christian, 24, var en av dem då han var ute på långseglats med andra svenskar.

När dagarna gick och Cathrine inte hörde något från honom började en oro gnaga och snart rapporterades han också saknad i området av svenska utrikesdepartementet.

Och hemma i Östersund satt mamma Cathrine och skickade mail, efter mail med information och bilder till olika turistbyråer, polisstationer och alla andra inrättningar hon kunde hitta e-postadresser till där hon visste att de skulle kunna vara enligt den resplan de uppgivit.

Förra veckan fick hon höra lugnande besked när en reporter på Göteborgs-Posten fått besked via en kustradiostation att de träffat de svenska ungdomarna. Men hon hade själv inte hört något.

Men så i helgen fick hon äntligen höra Christians röst.

– Det var via en polisstation på den lilla ön Niue. De hade fått ett av mina mail och polisinspektören kände igen de tre ungdomarna direkt eftersom de måste anmäla sig när de lägger till i hamnarna där. Hon tog med dem till polisstationen och sa att de skulle ringa hem, berättar Catherine.

– Det var så overkligt att höra hans röst, men han undrade mest vad det var jag höll på med. De visste att det varit en tsunami, men kunde inte förstå att vi här hemma var oroliga för de hade inte märkt något. Och just då gick det inte att höra av sig hem på grund av tekniken.

Cathrine är oerhört glad för det engagemang som alla visat under den tid Christian rapporterats saknad.

– Det är ovissheten som är det värsta, men jag är väldigt tacksam för alla som brytt sig om en orolig mamma. Jag har haft ett fantastiskt nätverk.

Trots den dramatik som varit blir det ingen resa hem till mamma än för Christians del.

– Nej, de har pratat om att fortsätta segla mot Nya Zeeland och kanske stanna där och jobba ett tag, säger Cathrine.

Mer läsning

Annons