Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Certifiering av pilgrimsleder ska locka fler turistvandrare

/
  • På Jämtlandssidan om Skurdalsporten står en märklig sten som brukar passeras av pilgrimsvandrare. Den är omtalad i litteraturen redan på 1500-talet, men ristningarna har aldrig kunnat uttolkas. På bilden står biskop Carl-Johan Tyrberg vid stenen.Foto: Göran Jansson

Det finns planer på ett pilgrimscentrum i Trondheim och certifiering av pilgrimsleder genom Jämtland.

Annons

Slutmålet för en pilgrimsvandring är ofta en kyrka men tanken är att den fysiska vandringen också leder till en inre vandring.

Nidaros i Trondheim är det självklara slutmålet för leder genom Jämtland och från länsstyrelsens sida finns ett intresse för samarbete kring certifiering av lederna.

Frågan är under bearbetning i Trondheim. Det bollas idéer om ett pigrimscenter som skulle kunna bli den aktör hos vilken certifieringen förankras.

– Vår kyrkominister Trond Giske har uttalat att ett sådant center ska komma. Troligtvis under 2010 eller 2011, enligt Pål Ranes, koordinator för regional utveckling i Trondheim.

Länsstyrelsen i Östersund är intresserade av ett samarbete, framgår det av en förfrågan. Certifiering skulle stärka bilden av ett bra besöksmål.

– Det är några projekt på gång där man vill försöka få till bättre kulturturism kring pilgrimslederna. Under flera år har vi försökt röja och hålla pilgrimslederna öppna tillsammans med organisationer som är intresserade av det här, säger länsantikvarie Lillian Ratje.

Dagens turister som går pilgrimsvandringar är rätt kräsna, konstaterar hon ...

– Problemet med pilgrimslederna i det här länet är att det är svårt med boende och mat i anslutning till dem. Sådana problem måste lösas innan man kan göra någon större satsning.

En certifiering av pilgrimsleder hur underlättar det?

– Blir det någon form av certifiering kan man kanske satsa mer och de som tänker utnyttja dem kan satsa mera själva. På det viset blir det bättre, säger Lillian Ratje.

På svensk sida har inga närmare diskussioner förts om vilken nivå lederna ska hålla i samband med certifiering. Lillian Ratje noterar ett visst ökar intresse för den här typen av vandringar och frågor har kommit från personer som pilgrimsvandrat i Spanien om vad som görs för lederna i Jämtland.

Varje år vandrar miljoner människor längs de pilgrimsleder som finns i ett tätt nät över delar av Europa. Santiago de Compostela i nordvästra Spanien är ett av favoritmålen, Nidarosdomen i Trondheim är också välbesökt. Många vandrar i spåren av medeltidens helgon, andra för att deras tro innefattar pilgrimsvandringar. Ett tillfälligt avbrott från stadslivet eller byte av livsstil är andra skäl.

Annons