Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern riskerar att åka ur riksdagen

/

Centern riskerar att åka ur riksdagen. Om man ska tro de senaste opinionsmätningarna balanserar partiet på fyraprocentsspärren.

Men Carina Zetterström, distriktsordförande i länet är säker på att partiet blir kvar i riksdagen.

Annons

– Jag tror att när väljarna står där på valdagen har de ett bredare perspektiv än när de svarar på opinionsmätningar, säger hon. Men vi måste diskutera frågan och jag tycker att det finns behov av att förstärka de partistrategiska funktionerna.
En fråga som hon vill diskutera är om det är bra att vara partiledare och minister samtidigt.
– Jag har fullt förtroende för Maud som partiledare och som näringsminister, det man kan diskutera är om det ska vara en vice partiledare eller om vi ska förstärka partikansliet för att bättre få ut våra budskap.
• Är det kris i Centern?
– Nej, vi upplever inte att det är någon kris. Men helt klart finns det en oro när opinionen inte ser så rolig ut. Jag upplever ändå att det finns ett jävlaranamma i partiet nu, vi ska jobba på och föra fram vår politik.
• Hur är det med spänningarna mellan landsbygden och det man kallar ”Stureplanscentern”?
– Jag tycker att vi har fått igenom väldigt mycket av Centerns politik i regeringen, vi behöver bli bättre på att tala om det. Det har aldrig satsats så mycket pengar på infrastruktur som den här regeringen har gjort, vi har ett landsbygdsprogram som vi inte haft förut, vi har en landsbygdsmiljard och Åsa Torstensson har fortsatt bredbandsutbyggnaden i glesbygd för att nämna några frågor.
• Kärnkraften då, många centerpartister ser uppgörelsen som ett svek.
– Nej, jag tror att den energiöverenskommelse som är gjord har också jättestor utvecklingsmöjlighet inte minst för glesbygden när det gäller att skapa fler nya jobb och tillväxt.
Hon pekar på Jonsson & Paulsson som funderar på att investera 30 miljoner för att kunna bygga vindkraftstorn liksom alla vindkraftsprojekt som är planerade i Jämtland och Västernorrland, investeringar på runt 40 miljarder.
Det beror på att energiöverenskommelsen öppnat för förnyelsebar energi
• Men visst pratas det om svek i länet, att när Centern ställt sig bakom kärnkraften följer också att ni måste acceptera uranbrytning?
– Absolut inte, alla Centerpartister runt om i länet säger nej till uranbrytning och vi kommer att rösta nej om frågan kommer till omröstning. Det finns en stabil politisk majoritet för ett nej, så det kan jag inte alls förstå.
– Det kommunala vetot ligger fast, det har statsministern sagt.
• Är det inte lätt för regeringen att med ett enda klubbslag sopa bort det kommunala vetot?
– Jag vill inte spekulera i det.
• Viktigaste frågorna nu när Centern ska prata framtid?
– För mig är att genomföra energiöverenskommelsen, att skapa förutsättningar för den förnyelsebara energin och också då fler arbetstillfällen genom detta.

Mer läsning

Annons