Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerkrav: ”Papperslösa måste få gratis vaccinering”

Ge de papperslösa flyktingarna i Sverige gratis vaccination mot svininfluensan.

Allt annat vore olyckligt, ostrategiskt och inhumant.

Annons

Det skriver nio ledande centerföreträdare i landsting och regioner, däribland landstingsrådet Marianne Larm Svensson från Östersund, i en debattartikel på Politikerbloggen.

De menar att det inför den massvaccinering som nu förbereds är självklart att även papperslösa människor som lever i Sverige ska inbegripas.

”De papperslösa är de som är mest utsatta och lever i den största riskzonen”, skriver de.

Regeringen har hittills inte velat ge papperslösa rätt till offentligt finansierad vård med hänvisning till att de uppehåller sig illegalt i landet.

”Vi menar däremot att rätt och tillgång till vård för alla är en mänsklig rättighet och ett anständighetskrav i ett civiliserat samhälle”.

Men debattskrivarna menar att det är bråttom. Papperslösa har i dag ingen kontakt med vården, därför krävs det särskilda insatser för att nå denna utsatta grupp. En strategi för hur det ska gå till måste alltså utformas och det snabbt.

”Majoriteten är extremt lågavlönade, de flesta är i riskgruppen och många jobbar i personalintensiva yrken där de träffar många människor. Eftersom vaccinering inte ger ett hundraprocentigt skydd är en hög anslutningsgrad viktig för att minska antalet som blir sjuka och den totala exponeringen för smitta i samhället”.

Mer läsning

Annons