Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerpatienter får vänta efter brist på isotoper

/
  • Karin Georgsson från Brunflo genomgår en hjärtundersökning i en gammakamera som sköts av Karin Gunnarsson.   Foto: Håkan Luthman
  • Johan Lindgren, sjukhusfysiker och Pär Byenfeldt, avdelningschef på nuklearmedicin, vid en av de gammakameror som används vid undersökningar av patienter. De är bekymrade över bristen på molybden som kan orsaka ökad väntetid för deras patienter.
  • Den blyinfattade behållaren innehåller det metalliska grundämnet molybden som nu blivit en bristvara i hela Europa.
  • Det undersökta hjärtat framträder i bilder på skärmen. Den intensivare röda färgen visar var det samlats mest radioaktiva isotoper.
  • Foto: Håkan Luthman

Brist på radioaktiva isotoper kan ge ökad väntetid för behandling vid Östersunds sjukhus. I värsta fall kan bara två av tolv patienter undersökas per dag.

Annons
- Vi kan få ökade väntetider för vissa undersökningar, säger Pär Byenfeldt, avdelningschef på nuklearmedicin. Det här är en jätteviktig undersökningsmetod bland annat för att tidigt upptäcka cancer.
Problemet är nu att det råder brist på det radioaktiva grundämnet molybden som används på sjukhuset för att framställa de isotoper som ger utslag i gammakamerorna.
Två av de tre reaktorer som finns i Europa och som används för att framställa molybden går inte för fullt. Den tredje reaktorn i Holland fungerar fortfarande inte efter underhållsinsatser. Leverantörerna har nu börjat importera från Ontario i Kanada och Sydafrika för att säkerställa den europeiska sjukvårdens behov av isotopgeneratorer.
- Det är ransonering på generatorn, alltså molybdenet, i hela Europa, säger Johan Lindgren, sjukhusfysiker. Vi har nu två bra veckor framför oss men sen ser det sämre ut med nästa leverans. Enligt de senaste beskeden från leverantören så kan det i värsta fall dröja till efter nyår nästa år innan reaktorerna fungerar som de ska igen.
- Får vi för lite molybden kan vi bara undersöka kanske två patienter per dag, mot det normala som är tolv patienter, säger Pär Byenfeldt. Vi måste nu vara flexibla och köra extra hårt när vi har tillgång till materialet. Högprioriterade patienter och barn hinns med men för de mindre högprioriterade kan det bli längre väntan.
Karin Georgsson ligger på en brits under gammakameran, på en datorskärm intill syns hennes hjärta fotograferat av gammakameran.
- Jag har varit här sen klockan åtta i morse och blivit väldigt väl omhändertagen, säger Karin Georgsson efter hjärtundersökningen. Jag har väntat på den här undersökningen några månader nu så det är skönt att fått det gjort.
- Nu har vi kort framförhållning när vi inte har tillgång till molybden, säger Anna-Maria Näsström, biomedicinsk analytiker. Problemet blir då att vi tvingas kalla patienter till undersökning med kort varsel. Jag har arbetat inom det här området i trettio år och det är första gången vi har så här stora problem med leveranserna.
Den största delen, cirka sextio procent, av patienterna är cancerpatienter. En stor grupp är kvinnor med bröstcancer där undersökningsmetoden kan ge exakt besked om vilka lymfkörtlar cancern spridit sig till. En annan stor grupp är patienter med hjärtproblem där hjärtfunktionen kan studeras.
J Högprioriterade patienter och barn hinns med men för de mindre högprioriterade kan det bli längre väntan.
Johan Lindgren, sjukhusfysiker Östersunds sjukhus
J Jag har arbetat inom det här området i trettio år och det är första gången vi har så här stora problem med leveranserna.
Anna-Maria Näsström, biomedicinsk analytiker Östersunds sjukhus

Mer läsning

Annons