Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukarrådet: Psykiatrin har inte lyssnat på oss

/
  • ”Psykiatrin har inte lyssnat på brukarna när de gjort sina förslag till besparingar”. Åsa Olsson som sitter i brukarrådet är kritisk och orolig.Foto: Anita Näsberg

– Vi trodde vi skulle få vara med i omställningsarbetet eftersom vi representerar brukarna, det är oss besparingarna drabbar. Jag tror inte vi kan påverka något nu.

Annons

Åsa Olsson representerar brukarna i brukarrådet inom psykiatrin och hon säger att det kändes märkligt att läsa om besparingarna i tidningen.

– Samtalsbehandlingen för så många kategorier försvinner och det är en livlina för oss, säger hon. Nu lämpar landstinget i stället över vissa patientgrupper till primärvården.

Hon är väldigt kritisk till förslaget till besparingar och beskriver den oro som finns bland både brukare och anhöriga.

– De sparkar på oss som redan ligger, säger hon. Jag förstår att de måste spara, men kanske de ska tänka en gång till innan de ger sig på en tyst grupp som inte alltid säger vad de tycker.

Vad vill du säga till politikerna?

– Lyssna på brukarrådet, vi har kunskap om oss själva och andra. Vi vill säga vad vi tycker.

Hon för ett resonemang kring om det kommer att bli lättare eller svårare att få kontakt med vården och hur ska bedömningar göras i framtiden.

– Vi är rädd att psykiatrin stänger dörren när vi söker hjälp. Det är ett svårt steg att ta när man söker psykiatrisk hjälp första gången, säger hon. Det gäller att han starka anhöriga om man blir nekad vård och det har inte alla.

– Detta är en dödlig sjukdom. Många dör faktiskt av självmord varje år.

Åsa Olsson har även reagera på att man ska sluta utreda och diagnostisera personer med misstänkt demens under 65 år.

– Det gäller väl att få behandling och medicin i tid och sjukdomen debuterar tidigt.

Annons