Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder döms till skyddstillsyn och vård efter kidnappning

I mars i år tvingade två bröder, samtliga i 20-årsåldern, en man att följa med dem till två olika lägenheter, en i Östersund och en på en ort utanför staden. Mannen misshandlades och tvingades ta sömnmedel.
Nu har bröderna dömts för olaga frihetsberövande.

Annons

Bakgrunden ska ha varit att mannen i polisförhör berättat att en av bröderna varit inblandad i ett rånförsök. Tingrätten har funnit det utrett att de två bröderna utsatt mannen för misshandel under olika skeden den aktuella kvällen och att det skett för att få honom att uttala sig annorlunda i rätten än vad han gjort i polisförhör. Tingsrätten går helt på mannens uppgifter om att bröderna ska ha tvingat honom att dricka ett sömnmedel. Händelseförloppet visar också att bröderna ”varit beredda att gå mycket långt” för att förmå mannen att ändra sina uppgifter anser tingsrätten. Vad gäller åtalspunkten utpressning finner rätten inget skäl att ifrågasätta att bröderna försökt förmå mannen att betala pengar till dem.

Åklagaren gjorde gällande att bröderna skulle dömas för människorov. Tingsrätten anser att det står klart att bröderna tvingat med mannen men för att det ska rubriceras som människorov ska det finnas uppsåt att skada och det ska även finnas en plan i utpressningsdelen. Det gjorde det inte därför döms bröderna istället för olaga frihetsberövande.

Åklagaren yrkade även på att bröderna ska dömas för rån, för att ha tagit 1 500 kronor från mannen. Men utredningen är inte fullständig på den punkten, därför ogillas åtalet. Bröderna döms försök till utpressning, olaga tvång, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande. De ska betala 55 500 kronor i skadestånd till mannen.

Båda bröderna döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Alternativa fängelsestraff bedöms till två år respektive ett år och två månader. Den yngre av de två bröderna, och två andra män, 20 respektive 16 år gamla stod även åtalade för misshandel av ytterligare en ung man. Men det är bara 20-åringen och 16-åringen som döms för det. 30 timmars ungdomstjänst respektive villkorlig dom förenat med 75 timmars samhällstjänst.

Den äldre brodern är även inblandad i den händelsen och döms för övergrepp i rättssak med anledning av att han, enligt tingsrätten, blivit arg för att hans bror beskylldes för misshandeln och uttalade hot mot en anhörig till den misshandlade mannen.

Annons