Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt Bohlin: Så får vi fart på jobben

/

4‚7 procent av länets sysselsatta personer – så många kan vara varslade och uppsagda fram till i januari, befarar landshövding Britt Bohlin i varselrapporten till regeringen. Nu pekar länsstyrelsen på en rad åtgärder.

Annons

Landshövdingen Britt Bohlin har i dagarna presenterat en lägesrapport till regeringen över de varsel som har drabbat länet den senaste tiden.

Och trots att många län på pappret har värre läge än Jämtlands län i nuläget, så pekar landshövdingen på att läget här är värre än vad det verkar.

Detta beror dels på att:

Jämtlands län ofta ligger sent i konjunktursvängningarna.

Det stora mörkertal som råder vid varsel när statistiken bara rör företag som har mer än fem anställda, eller som inom byggbranschen där den gäller företag med mer än 20 anställda.

Länet har många som jobbar utomlands, bland annat i bygg- och vårdbranschen i Norge. Dessa kan återvända hem när konjunkturen sviktar även där.

Länet domineras stort av små företag vilka också påverkas av de dåliga tiderna. Om dessa räknas in i mörkertalet kring de varsel och uppsägningar som varit spår länsstyrelsen att så mycket som 4,7 procent av länets sysselsatta befolkning kan vara berörd.

För att motverka den negativa trenden krävs åtgärder och länsstyrelsen pekar bland annat på rådgivning till företag som akut hamnar i obestånd, satsning på arbetslösa ungdomar och mer pengar till kommuner och landsting för att trygga bemanningen framöver.

Men de pekar också på konkreta saker som kan genererar jobb och motverka arbetslösheten:

Statlig medfinansiering för att söka stora vintersportarrangemang.

Höj de nationella stöden till länets mjölkbönder.

Tidsbegränsa ROT-avdraget för att snabbt få igång projekt i länet.

Satsning på länets infrastruktur, då det både ger jobb och bättre förutsättningar för regionen.

Dammar och vattenkraftverk bör rustas.

Rusta statliga fastigheter i fjällen.

Annons