Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på enkelrum gör att vinterkräksjukan sprider sig

/
  • ”Det är dags att bygga ett nytt sjukhus”, säger hygiensjuksköterskan Inga-Britt Svartholm på Östersunds sjukhus. Foto: Henrik Flygare

Bristen på enkelrum på Östersunds sjukhus gör att spridningen av vårdrelaterade infektioner ökar, bland annat då vinterkräksjukan.

Annons

Den låga andelen enkelrum gör det även svårt att alltid kunna säkerställa patienternas integritet och sekretess i vården.

Nu vill landstingets revisorer veta vad landstingsstyrelsen tänker göra åt detta bekymmer.

– Vi har inte fått något tydligt svar på våra frågor utan mer beskrivningar av förhållanden som vi redan känner till, säger landstingets revisor Jan-Olov Undvall.

– Vi vill veta om landstingsstyrelsen tänker vidta några åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Det behövs fler enkelrum.

Finns det möjligheter att bygga fler enkelrum?

– Jag tycker att de borde tänka på att antalet vårdplatser nästan har halverats sedan 90-talet, säger han. Utrymmen finns men de används för andra ändamål, som expeditioner, behandlings- och mottagningsrum.

Han pekar på att antalet vårdplatser på avdelning medicin håller på att byggas om för att ytterligare minska antalet vårdplatser och då borde de se till att det blir fler enkelrum.

– Delar man hygienutrymme då delar man även bakterier, inte minst vinterkräksjukan, säger han.

Vinterkräksjukan börjar så sakta sprida sig på sjukhuset.

– Vi har tre avdelningar som det är spridda magsjukor på, säger Inga-Britt Svartholm, hygiensjuksköterska på Östersunds sjukhus. Men det är fortfarande i sin linda, vinterkräksjukan brukar slå till som värst under februari.

Fler enkelrum skulle helt klart hindra spridning av vinterkräksjukan, menar Inga-Britt Svartholm och berättar att de inför varje år kontrollerar hur många enkelrum det finns tillgång till.

– Det finns alldeles för få på sjukhuset, säger hon, vi har ett dokument som säger hur det ska vara, med visst många procent enkelrum, de kraven uppfylls inte.

– Det är dags att bygga ett nytt sjukhus.

Men landstingsrådet Robert Uitto menar att Östersund har det sjukhus man har och den verkligheten går det inte att bortse från.

– Det går inte att bygga ut sjukhuset och vi har heller inga pengar till det, säger han. Men när man ute i verksamheten hamnar i olika situationer så löser de ofta detta mycket bra.

– Dessutom är det viktigt att konstatera att antalet infektioner på vårt sjukhus faktiskt minskar efter ett medvetet arbete.

Annons