Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BRIS: Politiker ska inte ta hand om utsatta barn

I länets kommuner är det ofta en politiker som har socialjour. Nu ifrågasätter BRIS lämpligheten i att en politiker ska avgöra allvarlighetsgraden av ett barns utsatthet.

Annons

”Föreställ dig att du är fjorton år. Klockan är halv ett på natten och du sitter ensam på skolgården, därför att det är den enda plats där du känner dig trygg. Du vågar inte gå hem därför att du vet att du sannolikt kommer att utsättas för misshandel och övergrepp. Vad skulle du behöva i det läget?

Så inleder Göran Harnesk, generalsekreterare i BRIS och Karin Johansson, utredare i BRIS en debattartikel som publicerats på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt nyligen.

LT har tidigare berättat att psykvården kritiserat att det är politiker som ofta har socialjour ute i kommunerna. Detta gjorde de efter det att Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, sett det som ett problem.

Torsten Medalen (C) kommunpolitiker i Bergs kommun konstaterade då att det ser ut så i alla kommuner utanför Östersund.

– Hos oss är det arbetsutskottet som har jouren, sa han då.

BRIS har kartlagt socialjourerna i landets 290 kommuner. Det visade sig att varken Socialstyrelsen som har tillsynsansvaret för socialjourerna eller SKL, Sveriges kommuner och landsting, har någon helhetsbild över hur kommunerna löser denna uppgift.

BRIS har nu plockat fram uppgifterna via kommunernas hemsidor med en påföljande mejlenkät.

Deras undersökning visar att många små kommuner saknar en organiserad socialjour. Ansvaret vilar i stället på politiker i vilkas uppdrag det ingår att alltid vara tillgänglig.

Tillbaka till fjortonåringen på skolgården; behöver han/hon hjälp är det SOS Alarmnumret 112 som gäller i fem kommuner. Där hänvisas eller kopplas till den politiker som står överst på jourlistan och om politikern så bedömer kontaktas en tjänsteman.

I två av länets kommuner hänvisas till polisens journummer 114 14 och i en kommun, Krokom, går det inte att utläsa var de ska ringa.

Nu kräver BRIS åtgärder.

De vill se en tydligare lagstiftning som sätter press på de små kommunerna att gå samman och organisera socialjour på ett professionellt sätt.

De önskar att alla kommuner ansluter sig till SOS Alarm när det gäller socialjour, så att det finns ett nummer att ringa i alla typer av akuta situationer.

Det finns ett stort behov av en jourtelefon för barn och unga som har öppet dygnet runt, men professionell personal som kan hjälpa barnen att hitta rätt och ta kontakt.

Annons