Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Brandflyget gör en viktig insats”

Utan brandflyget skulle länet få fler och mer omfattande skogsbränder varje sommar. – Deras insatser är otroligt viktiga, säger Niclas von Essen, brandingenjör vid Norra Jämtlands räddningsförbund.

Annons

I dag, lördag, är risken för skogsbränder stor framförallt i Frostviken, de östra delarna av länet mot Västerbotten och Västernorrland samt nordöstra delen av Storsjöområdet.

Det visar färska siffror från SMHI.

Och det är det är frivilliga flygkåren, FFK, som ser till att de heta och torra sommardagarna inte förvandlas till eldinfernon mitt i den varma sommaridyllen.

– Nere på marken är det omöjligt att upptäcka skogsbränder i ett tidigt stadium. Du måste upp i luften och där gör brandflyget gör en viktig insats, säger Niclas von Essen.

Det är räddningstjänsten som tillsammans med länsstyrelsen som gör bedömningar när det är läge att ge klartecken till FFK att lyfta för skogsbrandsspaning över länet.

Två färdiga flygrutter finns – en i norr, norr om E14, och en i söder mot Härjedalen, söder om E14.

I dagsläget bedöms risken för skogsbränder vara stor norr om E14.

– Nu är det en ökad risk mot norra delen av länet, säger Niclas von Essen.

Han menar att det finns en väldigt liten chans att kväsa en begynnande skogsbrand i ett tidigt skede genom att förlita sig på inrapporterade ögonvittnesrapporter från privatpersoner i länet.

– Det handlar om gigantiska ytor som måste övervakas och tack vare brandflyget, som kan se flera mil, så har vi koll på väldigt stora skogspartier.

Mer läsning

Annons