Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsinbrotten ökade i fjol

/

Bostadsinbrotten ökade rejält under december i Jämtlands län. Toppen kom under julhelgen med sammanlagt 12 inbrott.

Annons

Byten svåra att spåra och lätta att sälja var det som tjuvarna inriktade sig mot. Även polisen i Västernorrland och Hälsingland har haft likande inbrott på sista tiden. Nu tror polisen att det rör sig om samma gärningsmän.
Merparten av inbrotten som skedde runt juletid var i Östersundsområdet, samt några utanför. Smycken och kontanter, bland annat, verkar ha varit det som tjuven eller tjuvarna varit ute efter.
– Jag har pratat med Västernorrlands polis i dag (läs fredag) som har haft flera villainbrott i Kramforstrakten senaste tiden. De liknar de som länet hade under december. Det går att anta att det rör sig om en grupp kringresande personer, säger Håkan Jonasson, Östersundspolisen.
– Det har också varit liknade inbrott i Hälsingland.
Under hela 2008 anmäldes 52 villainbrott i länet, motsvarande för 2007 var 39. En liten ökning alltså. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet anmäldes 459 inbrottsstölder i bostadshus och fritidshus med mera i länet under fjolåret. En ökning med 72 anmälningar.
Men inbrotten i länet ligger ändå på en lägre nivå än för några år sedan, om man ser till det totala antalet inbrott, där även inbrott på företag, i lokaler och liknande räknas in.
– Vi hade en topp under 2004 och 2005. Nu ligger det mycket längre, säger Håkan Jonasson.
2005 gjordes 832 inbrott och 2004 689. Totalt för 2008 är siffran drygt 550, enligt polisens egna register.

Annons