Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsgarantin orättvis – gäller inte för yrkesstuderande

Yrkesinriktade studenter har inte samma bostadsgaranti som de som läser vid Mittuniversitetet. – Orättvist, tycker Marita Persson som är tillförordnad regionchef för Lernia college i Norrland.

Annons

Östersunds kommun har beslutat att alla studenter som läser vid Mittuniversitetet ska garanteras en bostad. Regeln gäller för de som studerar minst halvfart och kommer in med sin ansökan en viss tid innan studiernas början.

Men det är inte bara Mittuniversitetets studenter som behöver bostad när de ska studera. Lernia college bedriver yrkesutbildningar på högskolenivå i Östersund och ett antal av studenterna bor inte i närområdet. Men för dem gäller ingen bostadsgaranti.

– Jag tycker det är lite trist att kommunen bara ska ha avtal med Mittuniversitetet. Det är väl lika viktigt för våra studenter som för Mittuniversitetets att ha någonstans att bo, säger Marita Persson.

Hon har tillsammans med andra ansvariga för yrkeshögskoleutbildningar lämnat in ett förslag som går ut på att kommunen ändrar sin bostadsgaranti så att den omfattar även yrkesinriktade högskolestudenter.

– Det finns de som är antagna till höstens utbildningar men som inte lyckats få någon bostad. Vi vet inte än om de kommer att kunna studera här, säger Marita Persson.

I går tog kommunstyrelsen i Östersund upp frågan och där beslutade man att säga nej till förslaget. Bakgrunden till beslutet är bland annat att Östersundsbostäder inte ser någon möjlighet att utvidga garantin som bostadsmarknaden ser ut i dagsläget.

– Det handlar kanske om 10–15 studenter om året som kommer utifrån och det känns orättvist att de inte ska ha samma möjligheter till bostad, konstaterar Marita Persson.

Annons