Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsgarantin håller för nyanlända studenter

/
  • ”Det är svårt att få bostad i min ålder, de privata vill inte hyra ut till ungdomar”, säger Linn Holmberg från Östersund som söker studentboende till sig och sin sambo. Foto: Henrik Flygare

Östersundsbostäder sliter för att alla studenter som börjar på Mittuniversitetet ska ha en bostad. Och man är inte långt ifrån att lyckas.

Annons

Under helgen har de haft öppet för att kunna skriva kontrakt och ge dem som inte fått lägenhet en säng på campingen till att börja med.

– Runt 50 studenter har hämtat sin nyckel och skrivit kontrakt under helgen, säger Ulf Magnusson som är hyreschef hos Östersundsbostäder. Det ligger ungefär lika många kontrakt klara för att skrivas på de närmaste dagarna.

Det finns en bostadsgaranti för studenter som kommer till Östersund. Men det är för de som kommer in på sitt förstahandsval där tiden går ut 31 juli. De måste läsa på minst halv fart.

De som kommer nu är de som kommit in på andra antagningen.

– Men läget är bra, säger Gunilla Nilsson på Östersundsbostäder. Totalt hade vi 100 namn i början som vi kunnat beta av hela tiden. I dag finns det kanske 6-7 stycken som får ta några nätter i enkla campingstugor.

De även fått ta två av Sjödins campingstugor på Lövstabadet där några får bo, liksom platser på Östersunds camping.

På lördagen fanns 20-åriga Linn Holmberg från Östersund på plats hos Östersundsbostäder.

– Vi är två som behöver lägenhet, säger hon. Jag tänkte söka bostad i dag efter att ha letat på Blocket och andra vanliga sajter. Men det är svårt att få bostad i min ålder, de privata fastighetsägarna vill inte hyra ut till ungdomar.

Hon har stått i bostadskön hos Östersundsbostäder sedan hon var 18 år men hon ligger ändå ganska långt bak i kön.

– Vi vill helst ha en tvåa, säger hon. Bostäderna i modulerna på Campus tycker jag är alldeles för dyra, 3 800 kronor för ett rum med kök.

Annons