Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder i länet: Nej till missnöjesforum

/
  • LRF:s regionchef Trine Amundssen informerade stämman bland annat om hur LRF den senaste tiden jobbat för att ta till vara mjölkböndernas intressen. Foto: Håkan Luthman

Förslag till inrättande av ett missnöjesforum ledde till debatt och diskussion på årets LRF-stämma i Jämtland. Motionären ansåg att kooperativa bonde-företag ofta består av ”ryggkliare”.

Annons

I går höll LRF Jämtland regionstämma på Gamla teatern i Östersund. Ett antal motioner behandlades av stämman och särskilt ett par av dem blev omdebatterade.

Till exempel hade Bertil Jakobsson från Tåsjö LRF-avdelning lämnat in en motion som gick ut på att det inom LRF bör bildas ett missnöjesforum dit medlemmar och leverantörer kan vända sig om de har klagomål mot olika företag inom bondekooperationen.

Bertil Jakobsson anser att det i de kooperativt ägda bolagens styrelser ofta blir rundgång bland ledamöterna och att det bildas en grupp ”ryggkliare”.

Men LRF-styrelsen i Jämtland tycker inte att ett missnöjesforum är bästa vägen att gå för att komma till rätta med problematiken. Styrelsens resonemang går ut på att ett missnöjesforum skulle leda till en form av ”interna rättegångar” snarare än att lösa problem och framtidsfrågor på ett konstruktivt sätt.

LRF-stämman röstade enligt styrelsens linje och valde att inte inrätta ett missnöjesforum.

LRF-bönderna beslutade i går även att skicka en skrivelse till regeringen där de kräver svar på frågorna vad de styrande i Sverige vill med landets jord- och skogsbruk samt vad regeringen tänker göra för att stärka konkurrenskraften i det svenska jordbruket.

Annons