Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder i kris missar 50 miljoner

/

Bönderna i skogslänen går miste om över 50 miljoner kronor i EU-stöd.
Orsaken är att de producerar för lite mjölk – ett resultat av alla nedlagda jordbruk.

Annons

– Den ekonomiska situationen för mjölkbönderna i skogslänen är mycket allvarlig. Görs inget snabbt för att lösa den oacceptabla situationen kommer vi att få uppleva att mjölkgårdarna avvecklas i en allt snabbare takt, konstaterar Per Åsling, ordförande för mejeriföretaget Milko.
Att jordbrukarna i Norrland och i Svealands glesbygder inte längre producerar den mängd mjölk som EU:s nationella stöd är beräknat på innebär att mjölkbönderna i området gick miste om 46 miljoner kronor under 2007 och en bra bit över 50 miljoner kronor förra året.
Förslag emotses
Pengar som återgår till EU – pengar som mer än någonsin behövs för att stötta de mjölkproducenter som ekonomiskt går på knäna.
– Vi har i flera års tid fört en dialog med regeringen och EU om att hitta ett sätt att fördela hela stödet till mjölkproducenterna i området. Nu verkar det som om en öppning är på gång. Vi väntar på ett förslag som ska presenteras någon gång framåt maj, säger Ulric Isacsson, ordförande i LRF:s Norrlandsgrupp.
Döda områden
Utslagningen av mjölkgårdar i Norrland sker i en rasande snabb takt.
– På många håll i Norrland har det blivit så glest mellan gårdarna att det inte längre är lönsamt att hämta mjölken och det finns dessutom ingen mjölkbonde i närheten att samarbeta med vilket gör att maskinkostnaderna blir orimligt höga, konstaterar Ulric Isacsson.
Vissa områden i glesbygden är redan döda. Där finns inga betande mjölkkor längre,
– Det finns ett allmänt intresse att hålla dessa landskap levande – för turismen och av miljöskäl. Därför vill vi att en del av mjölkstödet ska kunna användas som stöd för fårgårdar och köttproducenter. Utan betande djur växer värdefulla marker igen, säger Isacsson.
Det finns cirka 1 500 mjölkbönder i skogslänen som främst levererar mjölk till Norrmejerier och Milko.

Annons