Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder får mer betalt för kravproducerad mjölk

/
  • De bönder som levererar Kravproducerad mjölk till Milko kommer från och med den 1 mars att få 15 öre mer per kilo mjölk.   Foto: Ulrika Andersson

Styrelsen i mejeriföretaget Milko har beslutat att företaget ska betala mer för den mjölk som levereras till mejeriet från Kravbönder.

Annons

De bönder som levererar Kravproducerad mjölk till Milko kommer från och med den 1 mars att få 15 öre mer per kilo mjölk. Beslutet innebär att Kravbönderna framöver kommer att få ta del av det så kallade mjölkhandslaget, som tidigare bara betalats ut till bönder med konventionell mjölkproduktion.

Mjölkhandslaget är en satsning där de konsumenter som handlar Milkos landskapsmjölk får betala en krona extra per liter. Kronan går sedan tillbaka till bönderna i form av högre invägningspris när de säljer mjölk till Milko.

Att ersättningen för mjölkhandslaget nu ska delas solidariskt mellan alla bönder innebär alltså en högre ersättning för Kravbönderna. De bönder som producerar mjölk på konventionell väg får däremot inte mer betalt när de säljer mjölk till Milko.

Prishöjningen är en del i den kraftsamling som Milko gör för den ekologiska mjölken säger Milkos vice ordförande Lars Reyier i ett pressmeddelande.

Annons