Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende: Stoppa den tunga trafiken längs Genvägen

/
  • Något måste göras åt trafiksituationen på Genvägen i Östersund. Det anser Jonny Lindman och Bill Lundgren som tagit initiativ till den protestlista som ska överlämnas till Östersunds kommun på måndag. Foto: Henrik Flygare

Få ner medelhastigheten och minska den tunga trafiken längs Genvägen i Östersund, främst för att få bort det störande trafikbullret! Nu är de boende i området på krigsstigen.

Annons

Runt ett par hundra namnunderskrifter finns nu på en protestlista som ska överlämnas till Östersunds kommun på måndag.

Två av dem som skrivit under och tagit initiativet är Jonny Lindman, som bott på Genvägen i 12 år och Bill Lundgren som bott där i hela sitt 53-åriga liv.

– Sedan Pampasvägen öppnades används Genvägen för alltmer tyngre trafik som kommer att öka när Ica Maxi öppnar på Stadsdel norr, säger Jonny Lindman.

Han hänvisar till Ica Maxis egna uppgifter som beräknar antalet kunder till 20 000 till 25 000 per vecka varav 95 procent kommer med bil.

– Det innebär att runt 1 500 till 3 000 bilar per dygn ska fördelas på tre vägar in till Ica, nämligen Pampasvägen, Litsvägen och Genvägen.

– Räknar man lågt så blir det en trafikökning längs Genvägen på ytterligare 500-1000 bilar per dygn från hösten.

Vi står utanför huset hos Jonny Lindman. Bilarna viner förbi trots att det bara är 50 km på vägen. Att medelhastigheten är för hög har också polisen bekräftat efter flera fartkontroller under det senaste året.

Genvägen är huvudled, därför ligger också vägen i GPS-banken hos Vägverket vilket gör att tung trafik hänvisas att åka just här.

Det vill de boende att det ändras på. Trafiken borde kunna ledas till E 14 i stället.

Det största problemet är trafikbullret som visar på höga decibel i området. Det beror på att det skett en dubblering av trafiken under senare år.

– Men det bor också många barn i området, säger Bill Lundgren, jag är rädd för att det måste hända en allvarlig olycka innan något händer. Det borde vara bättre att förekomma.

Det som kanske irriterar mest är att den ökande trafiken på Genvägen verkar vara en medveten strategi från kommunen.

– Därför kräver vi att kommunen också tar sitt ansvar och vidtar åtgärder för att minska störningarna, säger Jonny Lindman.

Förslagen är enkla, billiga och snabba åtgärder som att sänka hastigheten från tennishallen till gamla slakteriet, vägbulor eller ett omedelbart stopp för genomfart med tung trafik.

– Det är svårt att ta sig ut på Genvägen från våra utfarter och många barn som ska gå till och från skolan får vänta länge för att ta sig över gatan.

– Men, suckar de båda männen, vi tror inte det går att göra något åt detta.

Mer läsning

Annons