Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodström: ”Regeringen har gömt sig bakom Kriminalvården”

/
  • ”Jag är glad att jag blev uppbjuden hit. Det är alltid bättre att vara på plats. Vi har för avsikt att fullfölja det vi lovat”, säger Thomas Bodström (S), näst längst till vänster. Enligt honom kommer det att byggas ett fängelse i Östersund. ”Det handlar inte bara om viktiga arbetstillfällen i Östersund utan också behovet av fängelseplatser”, säger riksdagsledamot Marie Nordén (S) till vänster i bild. Till höger Stephen Jerand, länspolismästare.  Foto: Henrik Flygare
  • ” Det handlar inte bara om viktiga arbetstillfällen i Östersund utan också behovet av fängelseplatser”, säger riksdagsledamot Marie Nordén (S).Från vänster Bengt Olov Karlsson, Kriminalvårdschef, Marie Nordén, Thomas Bodström och Stephen Jerand, länspolismästare.Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare
  • Jens Nilsson (S) är övertygad om att samarbete över partigränserna kan påverka Beatrice Ask att ändra inställning till fängelset i Östersund.
  • ”Jag är glad att jag blev uppbjuden hit. Det är alltid bättre att vara på plats . Vi har för avsikt att fullfölja det vi lovat”, säger Thomas Bodström.Enligt honom kommer det att byggas ett fängelse i Östersund.Foto: Henrik Flygare

– Pengarna som satsats på fängelset i Östersund är bara bortkastade om det blir en borgerlig regering efter nästa val.

Det sa Thomas Bodström (S), ordförande i riksdagens justitieutskott och Sveriges förre justitieminister, som besökte Östersund i går.

Annons

Han träffade lokala politiker, polischef Stephen Jerand, Bengt Olov Karlsson, kriminalvårdschef, SEKO-representanter och häktespersonal, i polishusets vinterträdgård på måndagen.

– När jag var justitieminister togs frågan om att bygga fängelser upp på minst 50 platser i Sverige. Då valde vi Östersund, Haparanda, Saltvik samt att det skulle byggas häkten i Sollentuna och Helsingborg. En regering ger löften och det ändras inte för att det blir ett regeringsskifte. Fängelsebeslut är långsiktiga, säger Thomas Bodström.

Men han är kritisk till nuvarande regerings hantering av fängelsefrågan.

– De har gömt sig bakom Kriminalvården, säger Thomas Bodström.

Med det syftar han på att allianspolitiker sagt att det är upp till Kriminalvården att prioritera sina satsningar utifrån de pengar de tilldelats.

– Men löftet står fast. Nu är det 11 månader kvar till valet, det ökar chanserna att nuvarande regering inte hinner förstöra mera. Det är bara att titta på kartan, det behövs ett fängelse i Östersund. Behovet är inte mindre nu än det var förut, säger Thomas Bodström.

Fängelsefrågan har dock blivit en valfråga. I oppositionens skuggbudget som presenterades för ett par veckor sedan fanns ett fängelsebygge i Östersund medräknat.

Kjell Midbjer, ordförande i SEKO Mellannorrland, är arbetslös efter att Statens institutionsstyrelse lade ner Frösö LVM-hem. Han har sett fängelset som en potentiell arbetsplats för sig själv och för andra som förlorat sina jobb men ställer sig frågande till Bodströms löfte och tror att det är mycket valfläsk bakom orden.

Efter mötet sa Kjell Midbjer till LT att dagen gett honom lite hopp men det största hoppet anser han vara att Bengt Olov Karlsson betonade att Kriminalvården ännu inte tagit det formella beslutet att det inte blir ett fängelse i Östersund. Kjell Midbjer tror dock inte att de lokala politikerna kan få nuvarande regering att ändra sig.

– De lokala politikerna måste agera hårdare än de gör. Men jag tror inte de kommer att lyckas övertala Beatrice Ask om att satsa i Östersund. De klarade inte av att hjälpa oss på Frösön, säger Kjell Midbjer.

Femte november ska Jens Nilsson (S), Pär Jönsson (M), Carina Zetterström (C) och kommunchef Bengt Marsh träffa justitieminister Beatrice Ask för att uppvakta henne i fängelsefrågan.

– Det är helt rätt att arbeta över partigränserna och viktigt att stå upp för fängelset, säger Thomas Bodström.

Jens Nilsson säger sig vara laddad inför mötet med Beatrice Ask.

– Och jag tänker ställa en interpellation för att få en debatt och kommer självklart bjuda in Ola Sundell och Per Åsling att ha en debatt i kammaren, säger Marie Nordén (S), riksdagsledamot, som också deltog i träffen i går.

Inget fängelse i Östersund betyder inget häkte, det konstaterar samtliga på plats i polishusets vinträdgård på måndagen.

Nionde oktober var Lars Nylén, Kriminalvårdens generaldirektör, på besök i Östersund. Han var rakt på sak och sa att det inte finns några pengar för ett fängelsebygge i Östersund och att det då inte är försvarbart med ett häkte.

Häktet, de nio platser som nu finns i polishuset, är tillfälligt i väntan på fängelset. I nuvarande form är det inte heller utformat för kriminalvårdens behov.

– Men vi kan inte ta upp en fråga om att bygga ett häkte i Östersund nu, det är lika med att ge upp fängelset, säger Jens Nilsson.

Länspolismästare Stephen Jerand har räknat på vad det skulle innebära ekonomiskt för polismyndigheten om häktet försvinner från Östersund.

– Jag räknar kallt med att våra kostnader kommer att öka med fyra miljoner kronor. Vi förlorar på dyra transporter men också möjligheten till samverkan, säger Stephen Jerand.

De fyra miljonerna i ökade kostnader skulle leda till att han kan anställa färre personal än vad han har planerat.

– I årslöner motsvarar det sex till åtta färre poliser, säger Stephen Jerand.

Mer läsning

Annons