Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen kritiseras: ”Stänger ute facket”

/
  • Församlingsförbundet i Härnösands stift och de fackliga organisationerna kritiserar biskop Tony Guldbrandzén och stiftets ledning för hur de hanterar arbetsgivarfrågor och arbetsmiljöfrågor. Foto: Ulrika Andersson

Härnösands stift anlitade en extern konsult för 1,5 miljoner kronor för att reda ut en sammanslagning av församlingar och samfälligheter i Jämtlands län.
– Och detta trots att en samfällighetsrådgivare hade kunnat göra det för mellan 25 000 och 30 000 kronor, säger Pelle Svensson, ordförande i Församlingsförbundet i Härnösands stift.

Annons

De fackliga organisationerna är praktiskt taget inte med när beslut som rör arbetsmiljö och arbetsgivarfrågor fattas inom Härnösands stift, anser Församlingsförbundet och andra fackliga organisationer.

I förlängningen leder det till att demokratin utplånas, menar Pelle Svensson.

Församlingsförbundet i Härnösands stift och de fackliga organisationerna kritiserar biskop Tony Guldbrandzén och stiftets ledning för hur de hanterar arbetsgivarfrågor och arbetsmiljöfrågor.

I dag har förbunden kallat till presskonferens där synpunkterna ska preciseras.

– Vi kommer att ta upp sju konkreta exempel, bland annat från Jämtland, säger Pelle Svensson.

Att det blivit så här beror inte på något som hänt över en natt menar han.

– På senaste tiden har vi sett flera olyckliga exempel på det, säger Pelle Svensson.

Ett av dessa exempel är Strömsunds kyrkliga samfällighet och Strömsunds pastorat, som sedan årsskiftet slagits samman till en enhet, som tidigare utgjordes av Ström–Alanäs kyrkliga samfällighet och Hammerdal–Gåxsjö kyrkliga samfällighet samt församlingarna Fjällsjö, Tåsjö och Bodum.

– Det gjordes ingen konsekvensanalys av vad en sammanslagning innebär för personalen. En annan sak är att stiftet anlitade en extern konsult för 1,5 miljoner kronor för detta. Och detta trots att en samfällighetsrådgivare hade kunnat göra det för mellan 25 000 och 30000 kronor, säger Pelle Svensson.

– Det är också stiftet och biskopen som sköter tillsynen av verksamheterna. Men om de är ute på fältet och hittar lösningar och ger råd så hamnar de ju i en jävsituation när det handlar om arbetsgivarfrågor, säger Pelle Svensson.

Församlingsförbundet samt de fackliga organisationerna Kommunal, SKTF och Kyrkans akademikerförbund deltar i presskonferensen, som äger rum i Härnösand.

Annons