Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilprovningen vässar klorna inför den nya konkurrensen

/
  • Besiktningstekniker Stefan Andersson är i färd med att kontrollera en av de bilar som kommit in för besiktning på lördag.Foto: Ulrika Andersson
  • Avgasvärdena verkar vara i sin ordning.
  • Besiktningstekniker Per-Ola Englund jobbar numer även på lördagar.
  • Helen Hellman och Bella Olofsson följde med Emma Olofsson till besiktningen i lördags. ”Det sista vi gjorde innan vi åkte hit var att tejpa fast ett av blinkersglasen”, skrattar Emma när hon får veta att bilen gått igenom besiktningen.

Bilprovningens monopol är på väg att avskaffas och för att möta den framtida konkurrensen vässar företaget klorna. Permanent lördagsöppet är en av åtgärderna för att höja servicenivån.

Annons

Näringsdepartementet har lagt fram ett förslag om att privata företag ska få utföra provning av bilar precis som Bilprovningen gör i dag. Om förslaget går igenom så kommer de nya reglerna att börja gälla från och med nästa årsskifte.

Att monopolet med största sannolikhet kommer att avskaffas gör att Bilprovningen nu jobbar för att höja sin servicenivå.

Ett sätt att möta den framtida konkurrensen är att öka tillgängligheten. Därför har de flesta stationerna i landet sedan årsskiftet även öppet även på kvällar och lördagar ett flertal gånger varje månad.

– Vi har ju haft lördagsöppet tidigare också men då har det varit mest på sommaren för att jobba bort köer, säger Conny Lundgren som är besiktningstekniker på Bilprovningen i Östersund.

När LT i lördags besökte Conny och hans kollegor på stationen i Odenskog var det väldigt lugnt och relativt få besökare.

– Januari är vår lugnaste månad över huvud taget, säger Conny Lundgren men tillägger att många förmodligen inte känner till att man numer kan boka tid för besiktning även på lördagar.

Emma Olofsson från Oviken var i alla fall en av de som passat på att besikta bilen just på en lördag.

– Många trodde inte på mig när jag sade att jag skulle hit i dag och de frågade om jag var helt säker på att jag tagit rätt dag.

För hennes del finns i alla fall fördelar med att besikta just på en lördag.

– Det är ju då man har tid, säger hon och berättar att hon nu kan kombinera besöket med shopping på stan.

Bella Olofsson håller med Emma om att det är praktiskt att kunna besikta bilen även på helgdagar.

– Det är ju många som jobbar och inte hinner besikta på veckorna. Och så är det ju trevligt att få en kopp kaffe, säger hon.

Mer läsning

Annons