Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Efter 27 års väntan sitter stenarna på plats

/

Det har kostat 39 miljoner kronor och lett till mer än ett kvarts sekel av politiskt käbbel. Men nu är det äntligen färdigt. I kväll invigs det nya Stortorget i Östersund.

Annons

Stadens torg. Sällan har en allmän plats skapat så mycket diskussioner som den centrala torgytan i Östersund har gjort. För det handlar om en långbänk. Redan 1982 startade ombildningen av torget då parkeringarna som fanns där togs bort. Åren därefter sker vissa mindre förändringar av Stortorget men någon ordentlig omgörning blir aldrig av.

Sedan dess har torgets utformning då och då dykt upp som en fråga på de styrande politikernas bord. Men de stora besluten uteblir. Det dröjer ända till december 2007 innan politikerna sätter ner sina fötter. Arkitekten Vesa Honkonens idé om ett nytt Stortorg får gehör och beslutas av en majoritet i kommunfullmäktige. Prislappen fastställs till 36 miljoner kronor.

Sedan dess har torget blivit lite dyrare. I ett par omgångar har priset höjts och i dag, när allmänheten för första gången får tillträde till sitt nya Stortorg, så har det kostat 39 miljoner kronor. Det innebär, som en statistisk jämförelse, att alla kommunmedborgare har satsat 662 kronor var i det nya torget. Dyrt eller billigt beror på vem man frågar.

Hur torget ska användas beslutades av politikerna i onsdags. Den genomgående tanken är att torget ska vara flexibelt och kunna användas till olika aktiviteter och på olika sätt. Tre av platåerna, till exempel, ska kunna användas för försäljning och servering av mat, fika, dryck och glass. Men inga byggnader tillåts och strikta regler gäller för hur uteserveringarna får se ut.

Torget ska naturligtvis också användas för marknadsdagar och andra typer av försäljningssätt. Bakluckeloppis har nämnts som en tänkbar aktivitet. Enligt kommunens policy ska det också vara tillåtet att cykla och åka skateboard på det nya Stortorget. Men kritiska röster har redan höjts där torget inte anses vara tillräckligt vänligt för att åka skateboard.

Förutom att vara vackert har en huvudambition med torget varit att det ska locka till liv och rörelse. Om det blir så får framtiden utvisa.

Annons