Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Clooney gav Singsjön ett uppsving

/
  • Medlemmarna i bygdeföreningen turas om att stå i kassan och att baka. Alla jobbar ideellt och i dag är det Majlis Ek och Yvonne Bergmans tur i köket.Foto: Håkan Luthman
  • Medlemmarna i bygdeföreningen turas om att stå i kassan och att baka. Alla jobbar ideellt och i dag är det Majlis Ek och Yvonne Bergman som huserar i köket.
  • Helgen före filminspelningen med George Clooney satte skoterkaféet i Singsjön rekord i antal gäster. ”Det var tur att vi hade laddat upp med mycket fika”, säger Rut Hansson.
  • Anton Turesson, Oskar Martinsson och Albin Grenholm bor alla i stugor i området. De gillar att mötas på kaféet.    Foto: Håkan Luthman
  • ”Det är mer folk i Singsjön på helgerna nu, men det har alltid varit mycket”, säger Jan Holmbom, från Storåsen.

En vecka i februari i år landade skådespelaren George Clooney i Singsjön. Byborna var inte sena med att döpa om skoterfiket till Café Hollywood – och fick ett rejält uppsving på köpet.

Annons

Det har bara gått någon månad sedan det var stort pådrag i lilla Singsjön, ett par mil utanför Brunflo. Filminspelningen av ”The American med Hollywoodstjärnan George Clooney i huvudrollen lockade inte bara ut nyfikna ortsbor på isen, utan gjorde också att Sveriges samlade presskår låg och smög i buskarna. Många kom även till byns skoterkafé i hopp om att få se en skymt av världens sexigaste man.

– Första söndagen som vi hade öppet innan filminspelningen kom det 123 personer. Det var tur att vi hade laddat upp med mycket fika, säger Rut Hansson och skrattar.

Andra söndagen kom det nästan 100 personer, och på den nivån har det fortsatt. Kaféet har blivit en viktig knutpunkt för bygdens skoterfolk, andra vallfärdar hit för att äta ost- och skinkstutar av vedugnsgräddat ”mommabröd”. Det dröjde inte länge innan fiket fick ett lite mer glamouröst namn.

– Det var några Brunflobor som hade träffat några personer som sa att de skulle till lilla Hollywood för att fika. Och då tänkte vi att Café Hollywood skulle passa, säger Rut.

Hon var med och drog igång skoterkaféet för 15 år sedan. På den tiden drevs det privat, numera är det bygdeföreningen som håller i tömmarna. Medlemmarna turas om att stå i kassan och att baka. Alla jobbar ideellt och i dag är det Majlis Ek och Yvonne Bergman som huserar i köket.

Än så länge finns det inget vatten i huset, utan man måste ta med sig tunga dunkar hemifrån. Men i vår ska det bli ändring på det. Då ska man med hjälp av grannhuset dra in vatten så att det finns till nästa säsong. Majlis och Yvonne ser fram emot det, kaffetermosarna måste fyllas på i en rasande fart. Även fast solen skiner från en klarblå himmel är det lika många gäster inne som ute.

– Singsjön är ljuvligt med härlig natur, i morse när jag vaknade stod det en renhjord på gården, berättar Majlis som tycker att Singsjön ska passa på att åka snålskjuts på Clooneys stjärnglans.

– Det har gjort många nyfikna på byn, säger hon.

George Clooney själv då, kom han och fikade under tiden han var där?

– Nej, han kom aldrig hit och det var egentligen synd. Det hade varit kul att få en skymt av honom, säger Rut.

Efter påskhelgen stänger Café Hollywood för säsongen, men i kväll, tisdag, har man faktiskt chansen att se mer av livet i Singsjön. Tv-programmet ”Kobra” har nämligen gjort ett nedslag i byn.

Annons