Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbingo – var god att tuta

/
  • Det krävs ett stort antal funktionärer för att bilbingon ska fungera effektivt.
  • Malin Edlund och Cecilia Björklund blev förra året inbitna bingospelare. Till premiären har de tagit med sig Crister Jaarnek som spelar för första gången.
  • Åsa Edberg berättar att en tunnbrödsklämma med kalvsylta och rödbetor är traditionell bingomat. ”Vi brukar kalla den typen av macka för en pensionär”, säger hon.
  • Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Bingoutropen måste vara tydliga och ha rätt paus mellan.
  • P-G Nilsson håller i trådarna. Totalt 67 000 kronor betalas ut i vinster under kvällen.
  • Det krävs ett stort antal funktionärer för att bilbingon ska fungera effektivt.
  • Karl-Johan Skogman i sin egen lilla bingolokal. Han var först på plats med husvagn, något som många andra tagit efter. Dvärgpudeln Pyret engagerar sig också i husses bestyr.
  • Bingokontrollant Camilla Andersson avsynar Anette Olofssons vinstrad innan hon får sina 1 000 kronor.

Bilbingon i Vitgården drar i genomsnitt tusen besökare två kvällar i veckan. För vissa är bingon rutin och något som knappt går att vara utan. För andra en kul grej och en chans att tjäna lite pengar.

Annons

”Bertil fjorton, etta fyra. Gustav femtionio, femma nia.” Utroparens nummerserier ekar över planen där alla bilar står uppställda. Det blåser kalla vindar från Locknesjön och i blåsten står Camilla Andersson beredd med sin kommunikationsradio. Som bingokontrollant är det hennes uppgift att så snabbt som möjligt verifiera rätt nummer om någon tutar bingo.

– Jag har jobbat med det här sedan jag var i deras ålder, säger hon och pekar på dottern Jennifer.

Camilla Andersson sveper täckjackan tätare kring sig och berättar att dagens besöksantal mellan 700 och 800 personer brukar vara betydligt högre under semesterveckorna. I fredags var det säsongspremiär och den anrika bilbingon i Vitgården några kilometer sydost om Brunflo kommer att anordnas ytterligare 40 gånger innan det är dags för finalsöndag i början av oktober.

Tuuut! Bingo ute, ropar Camilla Andersson i sin radio för att meddela sekretariatet. Hon springer kryssande mellan bilraderna fram till Anette Olofsson från Krokom som sitter i en silverfärgad Mercedes och viftar med sin bingobricka. Camilla kollar att den vinnande raden är korrekt och Anette Olofsson är 1 000 kronor rikare. Hennes make Johnny berättar att de brukar åka på bilbingo någon gång i månaden.

– Det är skönt att sitta så här. Lite avkoppling helt enkelt.

Strax bakom Anette och Johnnys bil står Karl-Johan Skogmans husvagn uppställd.

– Jag drog hit den förra veckan och nu får den stå här över sommaren, berättar han.

Karl-Johan Skogman är lite av en pionjär. För en herrans massa år sedan var han den förste att ställa upp sin husvagn på platsen för att ha en skön tillvaro under sommarens många bingotimmar. Mer än 30 år har han varit Vitgårdens bilbingo trogen och så kommer det att förbli.

– Jag kommer nog att spela alla gångerna den här sommaren också, säger han.

Utroparens röst fortsätter eka över den blåsiga gräsplanen. ”Olof sextiosex, sexa sexa. Ivar nitton, etta nia.”

Bilbingon i Vitgården lockar inte bara det äldre gardet. Besökarna är av väldigt varierande åldrar och till de yngre hör Malin Edlund och Cecilia Björklund som sitter i en bil lite längre bak bland raderna.

– Vi började spela förra sommaren och var här nästan varje gång, säger de.

Inför den här säsongen har de värvat Crister Jaarnek som är spelar för allra första gången.

P-G Nilsson håller i trådarna kring bingon som arrangeras av Brunflo IF, Brunflo hockey och Brunflo fotboll. Han har varit med sedan starten och bekräftar att intresset för bingon vuxit mycket genom åren och allt fler fått upp ögonen för spelet.

– Vi omsätter cirka fem miljoner kronor under en säsong och det kanske är de här pengavinsterna som lockar en del. Att de kan få kontanter direkt i handen.

P-G Nilsson säger att vinstutdelningen under kvällen ligger på 67000 kronor och där 14 000 kronor är den enskilt största vinsten.

Inne i själva Vitgårdens huvudbyggnad sitter Susanne Mikaelsson på scenen med bingoräknaren framför sig. ”Niklas trettionio, trea nia.” Det är en del att hålla reda på för att ropa korrekt. Bland annat måste pausen mellan ropen vara ett visst antal sekunder så att de spelande hinner med att pricka på sina brickor.

Det blåser ute men inne i husvagnen sitter Karl-Johan Skogman och hans hund Pyret och har det gott.

– Jag brukar vinna någon tusenlapp någon gång men ikväll ingenting, konstaterar han och kryssar lugnt vidare.

Mer läsning

Annons