Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Lugnvik läggs ner

/
  • Snart går en era i graven. Lugnviks bibliotek har lånat ut böcker till Lugnviksbor i flera decennier. Men nu får bibliotekarien Kristina Hedlund snart packa ihop sina saker.

Lugnviks bibliotek läggs ner redan vid årsskiftet. Det beslutade en extrainkallad kultur- och fritidsnämnd på torsdagen.
– Skolbiblioteket blir ändå kvar så barnen bli inte lidandet.

Annons

Det säger kultur- och fritidsnämndens ordförande, Karin Thomason (MP) efter gårdagens sammanträde. Ursprungligen skulle tre biblioteksfilialer i Östersunds kommun läggas ner i nämndens sparpaket: Lugnvik, Torvalla och Brunflo.

Det landade slutligen i ett och det blev Lugnvik som drog det kortaste strået.

– Beslutet känns inte så svårt. Lugnvik är ändå ett centrumnära område och det är inte så dyrt att åka fram och tillbaka till stan med bussen som det skulle bli i Brunflo, säger Karin Thomasson.

Nedläggningen var egentligen planerad till halvårsskiftet nästa år men tidigarelades till 1 januari 2010. Därmed sparar nämnden 275 000 kronor på hyra och personal. På årsbasis blir nedläggningen det enskilt största sparobjektet för nämnden med 652 000 kronor.

Enligt Karin Thomasson kommer inte hyreskostnaden att kvarstå hos kommunen och barn- och utbildningsnämnden då dels bibliotekslokalen hyrs av en bostadsrättsföreningen och dels att skolbiblioteket med stor sannolikhet flyttar in i skolans lokaler.

– Av vad jag har förstått väljer skolan att inte vara kvar i de nuvarande lokalerna.

Annons