Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bessie får frisk luft på rullande schema

/
  • ”Jag och mina föräldrar har ett rullande schema, där vi byts av och tar ut Bessie på ett varv var. Just nu är de inne på Expo Norr-området och tittar runt så då får jag rasta henne”, berättar Terje Töndel. Foto: Håkan Luthman

Sommartid betyder värme och sol. Det betyder också inlåsta hundar i överhettade bilar. Så sent som i onsdags fick polisen göra två insatser att rädda hundar i bastuvarma bilar i Östersund.

Annons

– Hunden blir varm väldigt fort och kan i värsta fall dö, säger Christina Lindgren på Jordbruksverket.

Det var när det var som varmast, mitt på dagen i onsdags, som privatpersoner i Östersund hörde av sig till polisen i Östersund. Anmälaren meddelade att en hund satt i en solvarm bil på Köpmangatan.

Efter ett antal misslyckade försök att nå hundägaren togs hunden med till polisstationen där den senare hämtas av ägaren.

Under dagen inkom två anmälningar till polisen som gällde hund i bil.

Varje sommar kommer larmrapporter om hundar som lämnats inlåsta i husses eller mattes bil, parkerad utanför varuhuset eller längs gatan.

Ägarens argument brukar vara något i stil med: ”Men jag ska bara in och handla, det går snabbt”.

Och faktum är att det kan gå snabbt, till och med mycket snabbt – för hunden att kollapsa eller, i värsta fall, dö.

– De där fem minuterna inne på affären kan lätt bli tjugo, det kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Christina Lindgren, veterinärinspektör på Jordbruksverket i Jönköping.

Inne i en bil som står parkerad i solen kan temperaturen nå upp till så mycket som 85 grader några timmar in på eftermiddagen - ett fullgott bastuklimat med andra ord.

– Då räcker det inte med att lämna lite vatten åt hunden eller ens att veva ner rutorna på bilen. Den ventilation man hoppas uppnå genom det är obefintlig, varnar Christina Lindgren som har ett huvudråd till alla bilåkande hundägare:

– Lämna hunden hemma om det bara är möjligt, de ska absolut inte lämnas ensamma i bilen.

– Och passerar man förbi en bil med en inlåst hund som ser utmattad ut ska man ringa polisen. De har befogenhet att öppna bilen för att släppa ut hunden, säger hon.

Var går gränsen för vad hunden klarar av?

– Det beror självklart på olika faktorer såsom vilken bil man har, vilken tid på dygnet det är och hur solen ligger på, men generellt sett blir hunden varm väldigt, väldigt fort.

– När hunden når 42 graders kroppstemperatur (normal temperatur är mellan 37,8 och 39,3 grader, reds. anm.) så är det oftast kört, då dör djuret.

– Exakt hur många hundar som dör av värmeslag i svenska bilar vet jag inte, men det brukar vara något fall varje år.

Annons