Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingarna gör avtryck på kommande gymnasister

/
  • Elever från byggprogrammet fick under våren till uppgift att bygga skateboardramper.Foto: Birgitte Meidell Roald
  • Elever på Vittra satte i vår upp William Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”. Vilka som ska bli Vittras nya teaterstjärnor hittar du på sidan 17.Foto: Håkan Luthman

Större elevgrupper i kärnämnen, mindre pengar till utbildningsmaterial, mindre skolhälsovård och färre temadagar. Det är verkligheten inför skolstarten i Jämtlands gymnasium i höst.

Annons

I år har gymnasieförbundet 15 miljoner kronor mindre att röra sig med. Som LT tidigare har skrivit hänger bantningen i hop med att elevkullarna minskar ordentlig från och med hösten. Men också finanskrisen bidrar till att förbundet tvingats ta till åtgärder för att få ned kostnaderna. Personalen har minskats med 56 helårstjänster och förbundet har tagit fram ett åtgärdsprogram för att spara pengar.

– Det är klart att eleverna kommer att märka det, säger Mona Modin Tjulin (S), ordförande i gymnasieförbundet.

Skolhälsovården är en del som får stå tillbaka.

– Vi köper lite mindre av elevhälsans tjänster, Östersunds kommun. Det kommer nog att märkas. Det kommer inte heller att bli lika mycket temadagar, till exempel i sex och samlevnad.

Större grupper i kärnämnen blir också en följd när plånboken blivit tunnare.

– Till exempel de yrkesinriktade programmen kommer att märka av större kärnämnesgrupper. Men de har också varit många små grupper tidigare, säger Mona Modin Tjulin.

En normalgrupp i förbundets utbildningar är 32 elever.

– Tidigare kanske yrkesprogrammens kärnämnesgrupper varit 22, men de kommer inte att bli fler än 32 nu. Förhoppningsvis kommer det inte att bli katastrofala följder av det. Men lärarna kommer att märka av att de får mindre tid till varje elev.

Förbundet har dragit ned på utbildningsmaterial för eleverna, 4000 kronor mindre per elev, en minskning på 27 procent.

– Vi kommer inte att kunna köpa in lika mycket böcker. Vi har ytterligare sparkrav inför 2010, som får genomslag den höstterminen. Men vi kommer inte att kunna minska mer på utbildningsmaterial.

Datautrustning är dock undantaget sparkrav.

– Vi har stort behov av fräschare datorer. Investeringsbudgeten ligger på samma nivå som tidigare.

Projektet att få till ett teknikcentrum på Fyrvalla fortgår dock. Tanken är att programmen el, energi, industri och fordon, ska ha all verksamhet förlagd dit.

– De innebär bland annat att de kan nyttja varandras utrustning. Tyvärr kommer det inte att bli klart till hösten. Kärnämnen kommer eleverna att ha där men karaktärsämnena får vänta. Jag tror det blir inflyttning till vårterminen.

I september ska lokalutredningen som förbundet arbetar med bli klar. Det handlar om förbundets långsiktiga lokalbehov, inriktningen är att få till ett mer samlat gymnasiecampus centralt i Östersund.

– Sedan blir frågan hur snabbt vi kan bli av med lokaler vi inte behöver, som till exempel Litsvägen, där mediaprogrammet finns, säger Mona Modin Tjulin.

Utgången av lokalutredningen kan får inverkan på vad som händer med kommande sparbeting.

Annons