Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar ger minskad tillsyn på Yran

Socialtjänsten drar ner på insatser under Storsjöyran. Beslutet är en del i en akut åtgärdsplan för att komma till rätta med stora ekonomiska problem.

Annons

Socialtjänsten i Östersund har akuta ekonomiska problem. Socialnämnden har de senaste åren inte kunnat hålla sig till sin budget och nu kräver kommunledningen att förvaltningen tar tag i problemet. Kostnaderna i verksamheten måste minskas kraftigt och snabba åtgärder måste till.

Socialchefen Dan Osterling har haft uppdraget att ta fram en plan för hur pengar ska sparas inom förvaltningen. Efter en dryg veckas arbete presenterar socialchefen ett antal akuta åtgärder som förväntas spara cirka 3,8 miljoner kronor i förvaltningen.

Den största delen av besparingen görs genom ett så kallat stopprogram där alla former av resor, övertidsarbete och utbildning begränsas till ett minimum. Genom att införa ett stopprogram beräknas socialtjänsten spara cirka 1,5 miljoner kronor.

En annan del i åtgärdsplanen är att socialtjänsten kommer att lägga ribban lägre vid så kallade riskhelger. Det innebär i praktiken att förvaltningen kommer att minska sin arbetsinsats vid evenemang som Storsjöyran, valborgsmässoafton och skolavslutningar. Kostnaderna för den här typen av insatser ska minskas till hälften vilket innebär en besparing på cirka 200 000 kronor.

Socialtjänsten räknar också med att kunna spara pengar på boende i familjehem och institutionsvård för missbrukare. Anledningen är tillskottet med boendet Björkebo som är till för tidigare missbrukare. Boendet kommer på sikt att kunna begränsa kostnaderna ytterligare för socialtjänsten. Totalt räknar förvaltningen med att minska personalstyrkan med motsvarande drygt två heltidstjänster vilket också gör en besparing.

Mer läsning

Annons