Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bert Karlsson om maten: ”De ansvariga har noll koll”

/
  • Bert Karlsson vet att det går att laga god skolmat med riktiga råvaror och samtidigt hålla sig till budget.Foto: Scanpix

Bert Karlsson tycker att okunskapen hos de ansvariga är det största problemet med den svenska skolmaten. Han skulle också vilja se att Livsmedelsverket tog ett större ansvar för den mat som levereras till de svenska skolköken.

Annons

Under de gångna veckorna har mångsysslaren och Skaraprofilen Bert Karlsson för andra säsongen synat den svenska skolmaten i tv-programmet ”Matakuten”. Tillsammans med tre kända kockar har han arbetat för att få elever, föräldrar, personal, beslutsfattare och inte minst företrädarna för matindustrin att ta ett större ansvar för vad som serveras i skolmatsalarna.

– Det största problemet är kunskapen bland de ansvariga på skolorna, de har noll koll. De kan inte mat och de kan inte köpa in på rätt sätt, säger Bert Karlsson till LT.

– Och det sjuka är att Livsmedelsverket, som är garant för den mat som säljs i Sverige, lämnar över ansvaret på industrin. Många av de tillsatser som finns i maten tillverkas i Kina, och vi vet ju hur noga de är, fortsätter han.

LT:s granskning av länets skolmat visar att eleverna i Jämtland och Härjedalen varje vecka får i sig ett 20-tal E-nummer och andra tillsatsämnen. Det gäller bland annat de omdiskuterade ämnena mononatriumglutamat och Azofärgen E110, som kan ge överkänslighetsreaktioner i form av astmaanfall respektive yrsel, tryck över bröstet och illamående.

Samtidigt ska man inte överdriva rädslan för tillsatser, menar Bert Karlsson.

– Det går inte att säga att alla tillsatser är dåliga. Det kommunerna måste göra är att sätta press på matindustrin, där mycket av skolmaten produceras, säger han.

Och Bert Karlsson är säker på hur han vill att den svenska skolmaten ska produceras:

– Mat ska tillagas på plats av riktiga varor.

Ett av de argument som Bert Karlsson och de övriga kockarna i ”Matakuten” stött på under säsongen är att kommunerna är skyldiga att följa den upphandlingsplan som tagits fram, att priset inte får vara för högt och att skolorna därför inte kan tillverka den mat de serverar på andra sätt.

Men Bert Karlsson menar att går att göra skolmaten bättre och samtidigt hålla sig till budgeten. Han har flera exempel på skolor i södra Sverige där kökspersonalen lagar mat med färska råvaror till ett billigt pris.

– Det går att kringgå upphandlingsreglerna. I Rättvik, till exempel, har kommunen egna kor. Men det verkar som kommunerna hellre blir lurade av thailändare och kineser som sprutar in vatten i varorna än att titta på alternativen, säger Bert Karlsson.

För att skolmaten i Jämtland, Härjedalen och resten av Sverige ska bli bättre tycker Bert Karlsson att villkoren för de svenska bönderna ska likställas med övriga Europa. Dessutom tror han på en bolagisering av mattillagningen.

– Men det får inte bli för stor skala. Varje krögare ska max få ha hand om två kök.

Mer läsning

Annons