Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt överlevde tigerns attack i djurparken

/
  • – Märkligt nog känner jag mig inte rädd för tigrar. Det är väl därför man tror att det aldrig kommer att hända igen, säger Bengt Eriksson från Junsele, när han hälsar på tigrarna på Frösö zoo. Foto: Jan Andersson
  • Ärren i nacken kommer Bengt att få leva med.
  • – Tänk om inte mobilen fungerat, då hade jag aldrig överlevt attacken, säger Bengt Eriksson.

– När jag fick upp telefonen var den alldeles nedblodad, men jag fick fram ett samtal till frugan och skrek att en tiger överfallit mig. Det samtalet räddade mitt liv. Sedan dog mobilen för gott.

Annons

Lördagen den åttonde november nu i höstas kommer Bengt Eriksson aldrig att glömma. Det var den dagen han blev svårt skadad sedan en tiger på Junsele djurpark hade överfallit honom. Efteråt kunde man räkna till över 100 sår, stora som små, på hans kropp.

I går besökte Bengt Eriksson, som fortfarande är sjukskriven efter händelsen, Frösö djurpark och givetvis hälsade han på parkens tigrar.

– Märkligt nog känner jag ingen rädsla nu när jag ser dem. Det är väl därför man tror att det aldrig kommer att hända igen, säger han och börjar berätta om den dramatiska händelsen.

– Det var jag som hade jouren på djurparken den där helgen. Kände mig lite småstressad för jag skulle ut och jaga älg när jag var klar för dagen. Det sista jag gjorde var att gå till tigerhägnet. Jag brukar alltid kolla att luckan till själva tigerburen är stängd innan jag går in. Men just den här dagen glömde jag det, och när jag varit inne i hägnet en kort stund såg jag i ögonvrån en tiger snett bakom mig.

Bengt Eriksson minns att han svor till, sedan anföll tigern med ett språng och tog ett kraftig bett i nacken på honom.

– När tigern bet en andra gång, hörde jag hur det kraschade i kotorna och jag tänkte i min dödsångest att nu är det kört. Men tigern släppte taget och jag försökte krypa undan, men då hugg han mig i foten och började dra mig kors och tvärs runt hägnet. När tigern återigen släppte taget om Bengt, så försökte han krypa mot stängslet för att få tag i det och hålla sig kvar. Då kom tigern igen och drog honom därifrån.

– Han drog mig till ett stenparti, och då kände jag att här skulle jag kunna ha en chans om jag bara fick tag i en sten.

– Efter en stund fick jag tag i en lagom stor bumling som jag dängde rakt i huvudet på tigern. Då var det som han blev lite lugnare.

– Han drog av mig stöveln och började slicka mig under foten i stället.

När tigern inte slickade så åt han en bit av foten. Efteråt visade det sig att det var den som blev svårast skadad av attacken.

Efter ett tag drog tigern Bengt under en gran och lade sig ned för att bevaka honom.

– Då kom jag att tänka på mobilen och när jag fick fram den var den alldeles nedblodad av alla sår och rivmärken på kroppen. Jag tänkte att om jag inte lyckas att tillkalla hjälp nu kommer jag aldrig levande från hägnet.

Mobilen var avstängd, men Bengt lyckade slå pinkoden och sedan fick han fram ett samtal till sin fru.

– Jag är överfallen av en tiger, larma larma, skrek han.

Därefter dog mobilen av allt blod som kommit in i den och telefonen gick aldrig att laga igen.

Efter samtalet drog Bengt det som var kvar av hans jacka över huvudet och låg helt still.

– Jag spelade död för att tigern skulle tappa intresset för mig. Det tog 25 minuter innan jag hörde sirenerna från polis och räddningstjänst och den tiden var nog den längsta jag upplevt.

Bengts fru, Inga-Lill, säger att hon förstod att det var allvarligt när hon fick samtalet.

– Han lät enormt pressad och jag ringde direkt SOS och till Bengts chef, som bor 1,5 mil från parken.

Alla kom fram samtidigt till undsättning och det första man gjorde var att locka in tigern till sin bur med en hink kött.

– Ljudet när luckan stängdes var helt underbart, säger Bengt.

Sedan kommer han ihåg att han blev arg för att han missade älgjakten...

På sjukhuset upptäcktes att Bengt fått över 100 sårskador, stora som små och första tiden fick han mycket morfin för att slippa värken.

Han blev även ett hett byte även för pressen. Särskilt kvällstidningarna gjorde allt för att få den första intervjun när han låg på sjukhuset.

– Jag släppte inte in någon utan jag ordnade en presskonferens hemma i köket samma dag jag kom hem efter tre veckor. Det blev en enorm uppståndelse och lite jobbigt när teve, radio och alla tidningar kom samtidigt.

Enligt uppgift har det aldrig hänt något liknande i Sverige, men utomlands har det varit några dödsfall i samband med tigeröverfall.

Chefen för Frösö Zoo, Åke Netterström berättar att det har varit ytterst nära en olycka även på Frösön.

– En narkotikapåverkad man klättrade upp på stängslet och skulle just hopp ner till tigrarna när jag fick tag i honom. Han skulle inte ha klarat många minuter innan han blivit sliten till döds.

Annons