Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshem granskas efter sabotage

Jämtkraft har drabbats av ett livsfarligt sabotage vid en av företagets kraftstationer. Nu vill bolaget att läns- styrelsen ska titta på verksamheten vid ett behandlingshem där den misstänkte sabotören bodde.

Annons

I slutet av april utsattes en av Jämtkrafts vattenkraftsstationer för ett allvarligt sabotage. Vid en utredning av händelsen visade det sig att en person som bodde på ett behandlingshem i närheten sannolikt hade kastat in stenar genom flera fönster till kraftverksbyggnaden.

– Det är i alla fall 15 meter från fönstret ner till golvet i stationen. Kommer det in en sten på ett halvkilo och det står någon och jobbar där nere så är det ju inte så svårt att räkna ut vad som kan hända, säger en anställd vid Jämtkraft.

Som tur var inträffade skadegörelsen vid en tidpunkt då ingen vistades inne i kraftstationen. Men det kunde ändå ha gått illa. Om stenen träffat någon av hydraulledningarna i byggnaden kunde ett läckage ha orsakat en brand eller lett till ett oljeutsläpp med allvarliga miljökonsekvenser och kostnader som följd.

Händelsen anmäldes till polisen som åkte till platsen och lyckades lokalisera den nu misstänkte personen. Men polisens inblandning verkade inte ha någon avskräckande effekt eftersom gärningsmannen i anslutning till polisbesöket upprepade stenkastningen. Ärendet gick då från att gälla enbart skadegörelse till att även handla om försök till sabotage.

Jämtkraft har efter händelsen lämnat in ett klagomål till länsstyrelsen där man skriver att det vid ett flertal tillfällen skett skadegörelse, intrång och stölder vid kraftstationen som kan kopplas till personer som varit inskrivna på behandlingshemmet.

Leif Byström, som arbetar med mark- och fastighetsfrågor på Jämtkraft, är orolig för att värre saker än skadegörelse ska inträffa. Han säger att det inte bara handlar om Jämtkraftspersonalens säkerhet utan även om säkerheten för de personer som bor på behandlingshemmet.

– De här personerna har ju vissa funktionshinder som gör att de kanske inte alltid tar till sig information om de faror som finns vid en kraftstation.

Han tillägger att det på många sätt kan vara förenat med livsfara om obehöriga tar sig in på kraftstationens område. Leif Byström berättar att Jämtkraft har haft ett möte med personalen på behandlingshemmet och att de verkar ha förstått det allvarliga i situationen.

En av cheferna på behandlingshemmet säger att de vidtagit åtgärder för att det inte ska kunna inträffa några liknande händelser framöver. Bland annat har personalstyrkan förstärkts och en åtgärdsplan tagits fram. Men trots åtgärderna har Jämtkraft ändå valt att gå vidare med ärendet.

– Vi vill att länsstyrelsen som tillsynsmyndighet ska titta verksamheten vid det här hemmet så att de har vidtagit rätt åtgärder, säger Leif Byström.

Mer läsning

Annons