Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare tog SMS-lån i andras namn

En serie bedrägerier med SMS-lån har utförts av misstänkta som öppnat nya telefonabonnemang i andra personers namn. Bedragarna har kunnat utnyttja det faktum att bankerna inte vet vilket konto pengarna sätts in på, sedan ansökan beviljats.

Annons

Personal på de kreditföretag som förmedlat SMS-lånen trodde möjligen att pengarna överfördes till konton som tillhör personerna bakom de nyöppnade abonnemangen.

Men så är inte fallet med de bedrägerier som rullats upp hos Östersundspolisen.

SMS-Pengar Norden AB och Meddelandelån AB är de kreditbolag som lurats att låna ut det mesta av pengarna.

Att bedragarna kunde låna pengar enbart på andras personnummer och telefonnummer förklaras i polisutredningen så här av en representant för Meddelandelån AB:

– Vi gör inte någon koll av om personen som ansöker om lånet (ägaren av mobilabonnemanget) är samma person som äger kontot som pengarna sätts in på. Den matchningen får vi inte göra enligt banksekretessen.

Som LT skrev i går har en man och en kvinna åtalats för att tillsammans och i samförstånd lurat till sig SMS-lån i åtta fall, genom att vilseleda personal på kreditföretag som står bakom lånen.

Enligt åklagare Katarina Eriksson har de oriktigt utgett sig för att vara andra personer. Den 29-årige mannen åtalas för ytterligare tre fall, med koppling enbart till honom.

Han nekar till anklagelserna och hävdar i förhör att han inte ligger bakom dessa lån och inte heller tecknat några teleabonnemang i andra personers namn.

Även den 22-åriga kvinnan nekar till anklagelserna. Hon misstänker att den 29-årige pojkvännen ligger bakom de transaktioner av pengar som skett till hennes konto, genom att han kan ha tagit lån i annans namn.

Varifrån pengarna kom till hennes konto, för 29-åringens räkning, reflekterade inte kvinnan över.

Enligt förhören tog hon ut pengar emellanåt och lämnade dem till 29-åringen, eftersom hans bank inte representerades av något kontor på bostadsorten i Krokoms kommun.

Åklagaren har en annan uppfattning och har åtalat båda för att ligga bakom bedrägerierna med SMS-lån och att pengar därigenom har flutit in på kvinnans konto. Sammanlagt handlar det om 24 250 kronor i hela åtalet.

Bakom de enskilda fallen finns personer som utnyttjats genom att bedragaren tecknat ett kontantkortsnummer i deras namn och personnummer. Bekräftelser fick de i form av oväntade tackbrev från telefonoperatörer som Halebop.

– När jag fick reda på detta mailade jag omgående till Halebops kundtjänst för att stänga av kontantkortet. Innan det blev klart hade gärningsmannen hunnit ta ett snabblån på telefonnumret, säger en man som drabbats.

– Jag blev orolig över att det skulle komma fler räkningar över sånt jag inte beställt, enligt en kvinna som råkat ut för samma sak.

Fakturor på SMS-lånen skickades också ut till de här personerna. Som regel gjorde de då en anmälan om det som pågått bakom ryggen och efterhand började polisen fått grepp om mönstret.

Tio personer var ovetande om att någon okänd person nyöppnat ett nytt abonnemang i deras namn.

Mer läsning

Annons